Pedig valószínűleg az angolt mondanád, de ki kell hogy ábrándítsunk.

Nem biztos, hogy tudod, de a világ vezető politikai és gazdasági hatalmának számító Egyesült Államoknak nincs hivatalos nyelve, vagyis jogilag nincs meghatározva.

Az USA kormányzata természetesen az angolt használja – vagyis ezen a nyelven íródnak a szövetségi szintű törvények –, de az csak a legelterjedtebb nyelvnek számít az országban.

A világ országai nagyjából felének van csak hivatalos nyelve, néhánynak viszont több is – például Svájcnak négy is van (német, francia, olasz és a romans nyelv)

Ugyanakkor sok tagállamnak van jogilag is rögzített hivatalos nyelve: 50 államból 31 esetében például az angol az – vagy az egyik, merthogy van, ahol többet is jegyeznek –, 19 esetében pedig nincs meghatározva, mert a tagállamok vezetői vagy nem tartják fontosnak ennek meghatározását, vagy úgy vannak vele, hogy nekik nincs joguk erről dönteni.

Az USA a nyelvi sokszínűség hazája

Nagyjából 430 nyelvet beszélnek az Egyesült Államokban – ezek közül 176 őshonos indián nyelv –, ez a változatosság pedig a bevándorlásnak köszönhető.

FYI: Korábban az ország alapokmányában is rögzítve volt, hogy az Egyesült Államok a bevándorlók országa, ám ezt a passzust 2018-ban az amerikai bevándorlási hivatal (United States Citizenship and Immigration Services, USCIS) kivette, azt azonban nem indokolta meg.

Persze a lakosság jelentős része, 96%-a beszéli az angolt, viszont csak a 78%-a használja azt otthon, a négy fal között is – kicsit megmagyarázzuk: tegyük fel, hogy van egy spanyol származású család, aminek tagjai az iskolában/munkahelyen/hivatalos ügyintézés/stb. során a könnyebbség kedvéért angolul beszélnek, de hazaérve viszont már spanyolul szólnak egymáshoz.

A spanyol példa pedig nem véletlen, az amerikai Népszámlálási Hivatal (U.S. Census Bureau, USCB) 2019-ben publikált közösségi felmérése szerint ugyanis ez az ország második leggyakrabban beszélt nyelve, ami a lakosság 13,4%-át jelenti – több tagállam is hivatalos nyelvként jegyzi a spanyolt.

2017-es adatok alapján pedig ez a top 10 leggyakrabban beszélt nyelv az ötéves vagy annál idősebbek körében:

1. Angol (239 millió)
2. Spanyol (41 millió)
3. Kínai, beleértve a mandarint, kantonit és minden változatát  (3,5 millió)
4. Tagalog, beleértve filippínó nyelvet (1,7 millió)
5. Vietnámi (1,5 millió)
6. Arab (1,2 millió)
6. Francia (1,2 millió)
8. Koreai (1,1 millió)
9. Orosz (0,94 millió)
10. Német (0,92 millió)

Ez is érdekelhet...

(Forrás: U.S. Census Bureau, Wikipédia, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Az Apple elmondta, miért nem szabad rizsbe tenni az elázott telefont

Ezt látni, miközben visszatérünk az űrből a Földre

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés