Aurélie Juhem hét éve kutatja a rák gyógymódját a grenoblei Joseph Fourier Egyetemen, és nemrég komoly áttörést ért el: az egereken végzett kísérletek bizonyították, hogy az általa kifejlesztett ET–D5 molekula hatékonyan akadályozza meg a daganatos sejtek osztódását. A neheze viszont még csak most jön: tizenkét napja van rá, hogy összegyűjtsön 150 ezer eurót, egy orvosi körökben meglehetősen szokatlan módszerrel.

Az egérkísérletek igazolták, hogy az ET–D5 képes a tumort tápláló vérerek elpusztításával megakadályozni a rákos sejtek osztódását, miközben a környező szervekben nem okoz kárt. A következő lépés az embereken végzett kísérletek lennének, csakhogy ehhez az Ecrins Therapeuticsnak pénzre van szüksége, mégpedig sok pénzre. Ötszázezer euróra.

Mivel ekkora támogatást sem az egyetemtől, sem pedig máshonnan nem remélhettek, így Juhem és csapata úgy döntött, hogy megragadják az egyetlen lehetőséget, ami működhet:

közösségi finanszírozási kampányt indítottak.

Ennek keretében pedig bárki támogathatja a kutatások folytatását minimum száz euróval, vagyis kábé 30 ezer forinttal.

A Wiseeden elindított adománygyűjtésből még tizenkét nap van hátra, de mivel a Kickstarterrel vagy az Indiegogóval ellentétben nem közlik, hogy hogy áll a kampány, biztosan csak annyit lehet tudni, hogy február 24-ig nagyjából 350 ezer euró gyűlt össze a tervezett 500 ezerből. Ez azt jelenti, hogy jó esély van a kampány sikerére, ugyanakkor a vége minden bizonnyal eléggé szoros lesz.

Aurélie Juhem

Ha az adománygyűjtés sikerrel zárulna, akkor a tervek szerint már akár jövőre elindulhatnának az embereken végzett kísérletek, amelyek célja egy olyan tablettás gyógyszer kifejlesztése, amellyel gyógyíthatóvá válnának olyan nehezen kezelhető rákfajták, mint a máj-, vese- és hasnyálmirigyrák.

Persze, ahogy az már sokszor megtörtént, előfordulhat, hogy az ET–D5-ről is kiderül, hogy csak egy újabb zsákutca, az viszont biztos, hogy az embereken elvégzett kísérletek nélkül ezt sosem fogjuk megtudni. Ha esetleg te is szeretnéd adománnyal támogatni a kutatást, akkor ezen az oldalon regisztráció után megteheted.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában