Az okosórák készítői évek óta kísérleteznek vele, hogy mik azok a funkciók, amik valójában kellenek egy órába és mik nem. Szükség van-e rá, hogy lehessen vele telefonálni? Kell-e bele internet? Pulzusmérő? Számológép? Mennyire legyen kiegészítő és mennyire egy csuklón hordható, miniatűr okostelefon? A Huawei Watch GT kitűnően válaszolja meg ezt a kérdést.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az emberek egyáltalán nem akarnak mondjuk facebookozni az okosórájukon, és anélkül is jól megvannak, ha nem kell e-mailt írniuk a miniatűr kijelzőn, így a Huawei teljesen elkanyarodott ettől az iránytól, és a Watch GT-ből egy full extrás fitneszkarórát csináltak. A fitneszkaróra mondjuk nem is a legjobb szó, hiszen a Watch GT képességei jócskán túlmutatnak azon, hogy csak azoknak legyen érdekes, akik rendszeres sportolnak.

Én például soha nem gondoltam volna, hogy érdekel, hogy alvás közben mennyit töltök mélyálomban és mennyit REM-fázisban, de akár érdekelt, akár nem, most már tudom, hogy eleget. Órában aludni mondjuk pont nem az a dolog, amit őszintén tudnék javasolni bárkinek, de azzal szemben, amire számítottam, a Watch GT-ben úgy aludtam, mint a bunda. Egészséges embereknél az első néhány nap után maga az alvásfigyelés önmagában már kevésbé érdekes, az viszont annál hasznosabb, hogy mivel az óra pontosan tudja, hogy mikor vagyunk mélyalvásban, így egy előre meghatározott időtartományban (ami lehet akár öt perc vagy fél óra is), akkor ébreszt, amikor a legkevésbé "fáj". Ezt ráadásul úgy intézi, hogy elkezd rezegni a csuklónkon, ami kábé három fényévnyivel kellemesebb (és hatékonyabb) módja az ébresztésnek, mint bármilyen csengőhang.

Bár a Huawei Watch GT nem kicsi, szerencsére semmivel sem nagyobb vagy kényelmetlenebb mint a legtöbb sportóra. Ennél kisebbre nem is lett volna értelme szabni, hiszen a menüben alapvetően az 1,39 colos, 454x454 pixeles OLED érintőkijelzőn tudunk navigálni, ami ennél kisebb méretnél már elég kényelmetlen lenne. A tökéletesre csiszolt rozsdamentes acél keret is igencsak esztétikus, vagyis az biztos, hogy megjelenésre nem lehet panasz a Watch GT-re.

A hagyományos okosóra-funkciók kimerülnek az alap dolgokban, vagyis a Watch GT-re is megkapjuk a különböző értesítéseket, megnézhetjük rajta az időjárást, megcsöngethetjük a telefonunkat, de a Huawei érezhetően csak annyit akart markolni, amennyire egy átlagos embernek szüksége van. Sportolás szempontjából már annál kiterjedtebb funkciókat kapunk, kezdve a valós idejű pulzusméréstől, aminek köszönhetően mozgás közben folyamatosan nyomon követhetjük, hogy éppen milyen intenzitású tréninget végzünk a bemelegítéstől az extrém terhelésig.

Ha eleget használjuk a Watch GT-t, akkor az óra előbb-utóbb egy Vo2Max pontszámmal is megdob, ami ha jól értettem a leírást, az általános edzettségünket hivatott demonstrálni, de ez a funkció sajna csak futásnál érhető el. Én jellemzően bringázáshoz használtam az órát, ami pontosan nyomon követte, hogy merre mentem, hány kalóriát égettem el, szakaszokra lebontva és percre pontosan megkaptam az átlagsebességemet, a pulzusszámomat, de még a szinteltérést is. És itt még nincs vége, hiszen az edzés után az óra azt is pontosan megmondja, hogy hány óra pihenésre lesz szükséged a teljes regenerációhoz.

A Huawei Watch GT amúgy elég sokféle sportot ismer, a biciklizés és a futás mellett mérhetünk szobabiciklit, sétát, hegymászást, úszást, triatlont is, de persze az "other" opcióval az órát használhatjuk bármilyen más sporthoz is. Hogy a Huawei mennyire komolyan vette a dolgot, azt jól jelzi, hogy az órában magasság- és légnyomásmérő (barométer) is van, ami halandó embernek legfeljebb csak érdekesség, egy hegymászónak viszont kifejezetten fontos információk. Emellett az óra természetesen vízálló is, ami nem csak úszás közben jön jól - mivel a telefonunkkal ellentétben az okosórát a karunkon hordjuk, megnyugtató, ha egy nagyobb zuhé közben legalább amiatt nem kell aggódnunk, hogy tönkremegy a drága készülék.

Az óra üzemideje is elégedettségre ad okot: bár nem készítettem statisztikákat, így nem tudom, hogy a Huawei által ígért kéthetes üzemidő mennyire reális, de az biztos, hogy intenzíven használva is napokig hordható anélkül, hogy rá kéne tenni a mágneses töltőre. A 420 mAh-os akksi amúgy kevesebb mint egy óra alatt csontra feltölthető, vagyis az óra töltésével tényleg minimálisan keveset kell foglalkoznunk.

A Watch GT nagy érdeme, hogy megszeretteti az emberrel a mozgást, és ehhez még komoly sportembernek sem kell lenni. A Huaweinek sikerült megtalálnia azt a vékony határvonalat, ami már egy teljesen átlagos ember számára is érdekes lehet, de még egy profi sportolónak is használható, és mellé raktak néhány olyan funkciót, ami határozottan kényelmesebbé teheti a hétköznapjainkat. Az eredmény egy olyan óra, ami pontosan annyit tud, amennyit egy okosórának ma tudnia kell, se többet, se kevesebbet.

És ezt olvastad már?
A ChatGPT-t már havi 100 millióan használják
További cikkeink a témában