Játszani nem lehet velük, cserébe viszont a készítőik minden adatodhoz hozzáférhetnek. Így már nem is tűnik annyira szórakoztatónak a luxusautó-parkolószimulátor.

Az ESET kiberbiztonsági vállalat egyik munkatársa, Lukas Stefanko összesen tizenhárom olyan androidos játékot azonosított be, amelyekről kiderült, hogy valójában vírusok, így aki telepítette őket, a teljes adatforgalmát megfigyelhették. Mint látható, a készítőjük nem erőltette meg magát túlságosan, amikor a "játékok" témáján agyalt, viszont az is igaz, hogy mind-mind olyan típusú játék, amik elég népszerűek mobilos körökben: autóverseny, motorverseny, parkolószimulátor.

Ezt támasztja alá az is, hogy a játékokat összesen több mint félmillióan telepítették, és kettő még a Google Play legnépszerűbb játékait listázó "Trending" szekcióba is bekerült. A készítők elég egyszerű módszerrel éltek: a más játékokból (például az Oppana Games játékaiból) lopott nyitóképekkel malware-eket töltöttek fel a Google Playbe, a felhasználók pedig csak annyit érzékeltek, hogy amikor megpróbálták elindítani a játékot, az összeomlott, és az ikonja eltűnt a telefonról.

Bár a Google azóta természetesen törölte a játékokat az alkalmazásboltból, ha valamelyiket telepítetted, akkor okos ötlet lenne most azonnal uninstallálni.

(Forrás: HVG, Nyitókép: Pexels)

És ezt olvastad már?
55 éve szállnak a malacperselyek – Boeing 737-sztori
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő