Ahogy arról korábban már írtunk, a NASA 2024-re szeretne újra embert küldeni a Holdra, és bár az Apollo-küldetések alatt egy asztronauta sem sérült meg az égitesten, de azért nem árt felkészülni a legrosszabbra is.

Például arra, hogy mi van, ha az egyik űrhajós mozgásképtelenné válik. Ez bizony elég nagy baj lenne, hiszen a Hold rendkívül gyenge gravitációja miatt az asztronautáknak még az is gondot okoz, hogy valahogy talpon maradjanak, nemhogy még a társukat vonszolják. Ennek a megoldására fejlesztette ki az Európai Űrügynökség a Lunar Evacuation System Assemblyt, egy olyan eszközt, amire az asztronautát felcsatolva könnyen szállíthatóvá válik.

Az eszközt már tesztelték is a Florida melletti tenger alatti laborban, ahol 19 méteres mélységben szimulálják a Hold felszínén tapasztalható környezetet.

A Hold újból meghódítására egyébként nem csak az ESA készül, az elmúlt hónapokban például annyi cég jelentette be a saját holdkompját, mintha a holdkomp lenne az új iPhone: a Blue Origin, a Lockheed Martin, és még további három cég is saját holdkompot tervez.

És ezt olvastad már?
Meghatározták az emberiséget fenyegető legfőbb tényezőket