Egy eddig ismeretlen ásványt.

Európai kutatók új ásványt fedeztek fel az Oued Awlitis 001 nevű holdmeteorit töredékében. A donwilhelmsit névre keresztelt ásvány felfedezése a Hold keletkezéstörténetének kutatása és a Föld belsejében zajló folyamatok megismerése szempontjából kiemelt jelentőségű.

A kalcium-, szilícium- és oxigénatomokból álló ásványt optikai és elektronoptikai módszerekkel fedezték fel, részletesen leírták és nagy pontossággal sikeresen meghatározták a kristályszerkezetét.

A donwilhelmsit Don E. Wilhelms amerikai holdkutató után kapta a nevét, aki az Apollo-missziókon dolgozva az első kőzeteket hozta le a Földre a Holdról

Holdmeteoritok

Ha meteoritok vagy aszteroidák csapódnak be a Holdon, kőzettöredékek repülhetnek ki a Föld kísérőjének felszínéről a világűrbe. Ezek közül néhány később holdmeteoritként a Földön landolhat.

A becsapódásoknál szélsőségesen magas hőmérséklet és hatalmas nyomás keletkezik, melynek hatására a holdkőzet mikroszkopikus kis részei megolvadhatnak. Ilyenkor a másodperc tört része alatt olyan körülmények keletkeznek, amelyek a Föld belsejében uralkodnak.

Eközben olyan ásványok jönnek létre, amelyek egyébként elérhetetlenül rejtőznek a Föld mélyében. Ilyen például a wadsleyit, a ringwoodit vagy a bridgmanit – ezek alkotják a földköpeny nagy részét.

Eközben...

(Forrás: Phys.org, The Guardian, MTI, fotó: Phys.org, nyitókép: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Egy különös, kunyhó formájú valamit vett észre a Hold sötét oldalán a kínai holdjáró