Kipróbálták, működik, állatokon legalábbis.

Teniszütő-formájú, a szív felszínére beültetett, felszívódni képes pacemakert fejlesztettek ki amerikai tudósok olyan betegek számára, akiknek szívritmusát csak rövid ideig kell szabályozni.

Mióta 1958-ban az első pacemakert sikeresen beültették, páciensek millióinak életminőségét javította a ritmusszabályozó eszköz. Ám miközben vannak olyan betegek, akiknek folyamatosan szükségük van a pacemakerre, más esetekben csak időlegesen, napokra vagy hetekre kell, például nyitott szívműtétek után. Bár a pacemakerek már most is használhatók átmeneti időszakokra, a szakértők szerint ez nem problémamentes, ugyanis a bőr alá behelyezett vezetékek fertőzésveszélyt jelenthetnek. A külső tápegység és a vezérlőrendszer véletlenül elmozdulhat, és az eszköz eltávolításakor megsérülhet a szív.

Az új, elem és vezeték nélküli, a testen kívülről vezérelhető és programozható, kb. 30 ezer forintba kerülő eszközt közvetlenül a szív felszínére lehet beültetni, és a szervezet felszívja, amikor már nincs rá szükség.

Az új, kevesebb mint félgrammos pacemaker elkészítéséhez olyan anyagokat használtak – például magnéziumot, volfrámot, szilikont és biológiailag lebomló műanyagot, a tejsav-glikolsav kopolimert (PLGA) –, amelyek kompatibilisek az emberi szervezettel, és idővel képesek feloldódni és eltűnni.

Az apró teniszütőre hasonlító eszköz vezeték nélküli technológiával működik, amelyben a külső eszközről származó rádiófrekvenciát a pacemakerben lévő vevőegységbe küldik, ahol azt elektromos árammá alakulva szabályozza a szívműködést. A kutatók egerek és nyulak szívén tesztelték az eszközt, de emberi szívmetszeten, és élő kutyákban és patkányokban is kipróbálták, de emberen még nem. Az új implantátum alkalmazásának engedélyezése még évekig tarthat.

Ez is érdekelhet:

Három napig hevert egy folyó mélyén az iPhone, de így is hibátlanul ébresztett a megtalálása után

Egy Idaho államban élő fickó kajakozás közben beleejtette a telefonját egy erős sodrású háromméter mély folyóba. Keresztet vetett rá, pedig az iPhone-nak semmi baja se lett.

(Forrás: The Guardian, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés