Ezeknek a robotoknak senki nem magyarázta el a taktikát, csak azt mondták el nekik, mi a játék célja.

A csapból is mesterséges intelligencia folyik ezekben hetekben, de szinte kizárólag a ChatGPT-ről beszélünk, noha számos más alkalmazás is létezik. A CGPT-re reagálnia kell a riválisoknak is, ám ez nem feltétlenül szöveg alapú MI-fejlesztésekben nyilvánulhat ment – mint a Google esetében is, ami a DeepMind gépi tanuló szoftverével más irányokba is kalandozik.

A céget még 2010-ben alapította Londonban Demis Hassabis, Mustafa Suleyman és Shane Legg, majd 2015-ben vette meg a Google anyacége, az Alphabet. A DeepMind a generatív mesterséges intelligenciában utazik, azaz

olyan mesterséges intelligenciát épít, amely képes tanulni és érvelni, mint az emberek, szemben a ChatGPT-vel, ami egyszerűen csak reagál a beszélgetésekre a felszólításokra.

A DeepMind emberi interakció nélküli, magától tanuló szoftvereket fejleszt – gépi tanulás, deep learning, megerősítésen alapuló tanulás –, az egyik legnagyobb sikerét pedig 2016-ban érte el, amikor az AlphaGo legyőzte a sakknál jóval komplexebb go sport ember világbajnokát, amit áttörésnek tartanak a mesterséges intelligencia fejlődésében.

Azóta az egészségügy, a klímaváltozás vagy az energiahatékonyság területén jelentős eredményeket ért el a cég.

És most itt vannak a Google londoni MI-laborjában focizni tanuló robotok, amiket a CBS 60 perc c. műsorában mutattak be.

Ne várj Messi-féle szólót, zlatanos ollózást, Zidane-cselt vagy neymaros műesést. De még a dühöngőben a téren is jobban tolják a srácok, sőt a Boston Dynamics robotjai is nagyságrendekkel ügyesebbek.

De a DeepMind focistái nem ezért érdekesek, hanem mert

nem programozták őket. Mindössze annyit mondtak nekik, hogy a cél a labdát bejuttatni a kapuba. Innentől a robotok magukat kezdték fejleszteni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy először a robotok megindultak mind a labda felé, mint az ovisok, aztán viszont szép lassan rájöttek, hogy az egyikük mozogjon el, ezzel megnyitva a pályát.

Először két héten át különböző mozdulatokat tesztelt a program, elhagyta, ami nem működik, megtartotta, ami igen. Szóval oké, egy ideig nem ezt nézzük még a Bajnokok Ligája helyett, de a módszer attól még mindenképpen figyelemre méltó.

(Forrás: Techstrartup/CBS)

Ez is érdekelhet:

Ez a srác terveztetett a GPT4-gyel egy vállalkozást, amivel kényelmes munkával nagyot kaszálhat

Mi a legjövedelmezőbb vállalkozás ezer dollár befektetéssel és napi egy óra munkával? – kérdezte a startupos srác, a ChatGPT pedig elmondta.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában