Lakható zónában található.

Földhöz hasonlatos bolygó létére találtak bizonyítékot – csillagászati szempontból igen kis, mindössze – 35 fényévnyi távolságban kutatók: egy csillag körül több bolygót is felfedeztek, amelyek közül az egyik a rendszer lakhatósági zónájában található.

„Bizonyítékaink vannak arra, hogy egy Föld-szerű bolygó van a rendszer lakható zónájában”

– mondta Olivier Demangeon, a Portói Egyetem Asztrofizikai Intézetének kutatója és az eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője, aki szerint a Naprendszeren kívüli, Földhöz hasonló méretű égitest felfedezése az élet utáni kutatás fontos lépése lehet.

A madridi Asztrobiológiai Központ munkatársa, María Rosa Zapatero Osorio szerint

„ez a bolygó olyan légkörrel rendelkezhet, amely képes az élet támogatására”.

Az Európai Déli Obszervatórium chilei Nagyon Nagy Teleszkópjának (VLT) Espresso (Echelle Spectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations) spektrográfja segítségével egy, a Vénusz tömegének felével rendelkező égitestet is felfedeztek. Ez az L 98-59 csillagrendszer központjához legközelebb fekvő objektum, és a legkönnyebb exobolygó, amelynek tömegét a radiálissebesség-méréssel sikerült megmérni.

Azonosítottak egy olyan bolygót is a lakhatósági zónában, amely nagy valószínűséggel egy óceánbolygó, tömege akár 30%-át alkothatja víz. A két másik égitest, amely közelebb kering az L 98-59 jelű csillaghoz, nagy valószínűséggel száraz, de kis mennyiségben tartalmazhat vizet.

A NASA TESS műholdjának mérései szerint az L 98-59 körül keringő három bolygó mérete a Földének 0,85-1,52-szerese. Az Espresso határozta meg a bolygók sűrűségét, az adatokból pedig következtetéseket lehetett levonni az égitestek víztartalmára. Felfedeztek továbbá egy negyedik, illetve feltételezik egy ötödik bolygó jelenlétét is, amely elég távol van a csillagtól ahhoz, hogy felszínén szintén víz legyen.

Eközben...

3 000 000 km/órás sebességgel száguld át a Tejútrendszeren egy égitest

Jelenleg mintegy kétezer fényévnyire van a Földtől.

Félelmetes hangja van a Jupiter egyik holdjának

A Jupiter vizsgálata közben rögzítette a Juno űrszonda.

(Forrás: ESO, The Guardian, MTI, fotó: NASA)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Komoly újításokat kapott a Messenger, mintha a kőkorszak ért volna véget

Magyarok nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

További cikkeink a témában