Clement Valla egy Brooklynban élő művész és programozó, aki munkáiban szereti feltárni azt, hogy az emberek miképp érzékelik a világot a számítógépes lencse segítségével.

Egy művészi és programozói vénával megáldott ember különös módon analizálhatja és alkothatja újra a megfigyelt valóságot. Clement Valla pedig Így jutott el a Google Earthig, amely bár kiváló abban, hogy digitalizálja bolygónk globális domborzati és infrastrukturális térképrendszerét, s így olyan helyekre vezessen el minket, ahová igazából talán sosem jutunk el, nem egyszer könnyen anomáliákba ütközik az ember, miközben az óriáscég fényképes adatbázisában szörföl.

Mintha csak Salvador Dalí képzelte volna újra ezeket a térképrészleteket, Valla szerint viszont az ábrákon tapasztalható tekervényes, lebegő, sokszor abszurd megjelenésben is ott van a lehetőség: ezek ugyanis felhívják a figyelmet arra, hogy a Google Earth miképpen is működik, illetve milyen folyamatok révén jönnek létre ezek a térképek.

„Ezek az abszurd ábrázolású képek elvezetnek bennünket a program alapvető működési elveihez, ugyanis feltárják előttünk azt, hogy milyen kapcsolatrendszer létezik az algoritmusok, a számítógépek, a tárolórendszerek, az automatizált kamerák, a térképek, a pilóták, a mérnökök, a fotósok, a földmérők és a térképgyártók egész hálózata között” – hangsúlyozta Valla. Össze is gyűjtött egy csokorra valót a Google Earthen talált anomáliákból a Postcards from Google Earth nevű gyűjteményébe, ezek közül válogattunk ki néhányat.

Ez se gyenge:

És ezt olvastad már?
Nobel-díjas tudós tart előadást Budapesten február elején
További cikkeink a témában