A Google elég durván tolja a mesterséges ideghálózatok fejlesztését, most például PlaNet néven egy olyan programot fejlesztettek, ami akkor is képes beazonosítani, hogy hol készült egy fotó, ha azon nincsen földrajzi koordináta.

A PlaNet 90 millió geotagelt fotóból álló adatbázisból dolgozik, amelyeket összevet az ismeretlen képpel, így azonosítva be azok készítési helyét.

Egyelőre nem dolgozik rendkívüli pontossággal, hiszen a Flickerről összegyűjtött képekről csak 3,6%-os pontossággal tudta megállapítani, hogy melyik utcában készültek, és még a kontinenst is csak az esetek felében találta el, de ez már így is jobb eredmény, mint amire egy ember képes: hogy teszteljék a program hatékonyságát, a készítők tíz "sokat látott" embert ültettek le a PlaNet ellen, és ötvenből 28-szor a mesterséges hálózat győzött.

Ráadásul az emberekkel ellentétben a program rendkívül gyorsan továbbfejleszthető az adatbázis bővítésével, így elképzelhető, hogy később akár közel 100%-os pontossággal is meg tudja majd mondani, hogy hol készült egy-egy kép.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában