Ha erre a három kérdésre tudod a választ, akkor van rá esélyed, hogy űrhajós legyél
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Persze ha sikerül mindháromra helyesen válaszolnod, az még nem garancia semmire. A kérdéseket megosztó Tim Peake például tudta, és 186 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson. Mi is tudtuk, de még mindig nem kaptunk meghívót az Európai Űrügynökségtől.

A fejtörők amúgy a meglehetősen hosszú kiválasztási folyamat részeként kerültek elő, vagyis az ESA-hoz jelentkező leendő űrhajósoknak tényleg ilyen kérdésekre kell válaszolniuk, de persze emellett még számtalan más feltételnek is meg kell felelniük, hogy valóban asztronauták lehessenek.

1. A jobb oldalon látható négy ábra közül melyik illik a bal oldali ábra közepére?

2. Az 1-es és 2-es kerék pontosan megegyező sugarú. Milyen gyorsan fog forogni a 2-es kerék, ha az 1-est megforgatjuk? A) Ugyanolyan sebességgel, mint az 1-es B) Gyorsabban, mint az 1-es C) Lassabban, mint az 1-es D) Nem fog forogni

3. Egy vonal keresztülfut egy három dimenziós objektumon, mégpedig úgy, hogy az objektum minden felületétől egyenlő távolságban van. Melyik lehet ez az objektum? A) Gömb B) Henger (aminek nincsen vége) C) Kocka D) Oktaéder

A helyes válaszok pedig...

.

.

.

.

1) B

2) A

3) B

Ha sikerült, akkor van egy rossz hírünk, ugyanis a ESA jelenleg nem keres új asztronautákat, a NASA-hoz pedig csak amerikai állampolgárok jelentkezhetnek. A többi űrügynökséggel nem tudjuk, mi a helyzet, de valószínűleg az oroszok és a kínaiak is csak a sajátjaik közül válogatnak, szóval vagy új állampolgárság, vagy türelem.

(Nyitókép: NASA)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.