II. Károly zászlóshajóját is kifosztották már tengeri tolvajok, akik ellen mostantól búvár régészek által telepített nyomkövetőkkel védekeznek az örökségvédelmi szervek.

Anglia partjainál számos, vagyont érő hajóroncs rozsdásodik a tenger fenekén, amire előszeretett vadásztak búvár tolvajok. A hatóságok hét év munkával kidolgoztak egy technológiát, amivel egyelőre a

3700 hajóroncs közül az 57 legfontosabbat jelölik meg.

Lényegében egy látványos citromsárga táblát látnak majd a bűnözők, rajta a „törvényszéki jelölés” felirattal. De a tábla csak hagyján; ha mégis megpróbálnak kiemelni egy-egy a bronzágyút vagy más értékes tárgyat, a nyomkövető folyamatosan mutatja majd a hatóságoknak, hogy hol van az.

A Historic England nevű állami örökségvédelmi szerv különleges búvárjai egy 17. századi holland hadihajón, a Klein Hollandián kezdték meg a munkát. A hajót 1672-ben süllyesztették el Sussex partjainál, most pedig a figyelmeztetésen túl láthatatlan jelölőket is tesznek rá. A technológiát úgy tervezték, hogy bírja a tenger viszontagságait.

Rendkívül ritkák az 1700 előtti hajóroncsok, ráadásul a Klein Holland – amit 2019-ben találtak meg – meglehetősen jó állapotban van. A „törvényszéki jelölés” kidolgozásában a holland örökségvédelmi szervek is együttműködtek. Hefin Meara, a Historic England tengeri régésze szerint ez az intézkedés egy „game-changer”, ami

„megnyugvást ad, mert tudjuk, hogy a veszélyeztetett tárgyakon már van egy jelölés, ami komoly visszatartó erőt jelent azoknak, akik azt hiszik, hogy büntetlenül elvihetik ezeket a tárgyakat.”

Eddig önkéntes búvárok és hajótulajdonosok hálózata őrizte a roncsokat, de a Historic England szerint a többségük túl messze volt a partoktól a folyamatos őrzéshez. A mostani jelölő táblához az angliai templomok ólomtetőinél alkalmazott technika adta az ötletet, mert azokat szintén lopták az ólom magas ára miatt.

A tengeri „örökségvédelmi bűncselekmények” régóta okoznak fejfájást a brit partokon: 2014-ben két férfi fosztogatta a Kent partjainál lévő roncsokat, ágyúkat és hajócsavarokat vittek el.

2015-ben pénzbírságra és szabadságvesztésre ítéltek egy másik férfit, mert megpróbált eladni három, II. Károly zászlóshajójáról – amely 1665-ben süllyedt el Southendnél – származó bronzágyút. Egy újabb férfit 2016-ban találtak bűnösnek abban, hogy jogtalanul emelt ki ónrudakat egy 19. századi roncsból a cornwalli partoknál.

(Forrás: Financial Times, fotó: Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Olyan videó készült a Titanicról, amin úgy láthatjuk, mintha a vizet leengedték volna körülötte

Soha nem látott módon láthatjuk a világ leghíresebb hajóroncsát, a Titanic maradványait.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

Ezekre az iPhone-okra lehet csak letölteni az iOS 18-at

További cikkeink a témában