A PicsArt kép- és videószerkesztő alkalmazás mostantól már mesterséges intelligencia által előállított zeneszámokat is kínál felhasználóinak, akik ezáltal korlátlan mennyiségű, egyedi zeneszámot kreálhatnak videóikhoz. Az A.I. Music műfaj és hangulat alapján generált dallamait nem védik szerzői jogok, és soha nem készül két ugyanolyan dal.

Grimes, Elon Mus felesége még tavaly novemberben beszélt arról egy podcast beszélgetésben, hogy szerinte a világ hamarosan elérkezik az emberi művészet végéhez, mert az AGI (Mesterséges Általános Intelligencia) nálunk sokkal jobban ért majd a művészetteremtéshez. Noha az MI bizonyos szakmákban valóban nélkülözhetővé tette az embert, az énekesnővel ellentétben a zenészek többsége még nem érzi úgy, hogy le kellene tennie a lantot. Már csak azért sem, mert sokan

nem az emberi művészet végének, hanem a kreativitás új aranykorának tekintik a mesterséges intelligenciát.

Ott van például Arca, Holly Herndon, Toro y Moi és Björk, akik rettegés helyett az MI-vel való együttműködést választották, ezáltal új magasságokba repítették zenei karrierjüket. A mesterséges intelligencia által generált zenéből ugyanakkor nemcsak a kísérletező kedvű művészek, de a videós tartalomgyártók is profitálhatnak. A PicsArt közleményében egyebek mellett elárulta, hogy az A.I. Music eszközzel a közösségi média videósai úgy jutnak zenéhez, hogy

nem kell többé a szerzői jog miatt aggódniuk, vagy időt tölteni a szerzői jogoktól mentes zenék felkutatásával.

Az elkészült kontentet pedig megoszthatják a YouTube-on, a TikTokon és az Instagramon. A Szimpla névre keresztelt bővítmény a mesterséges intelligencián alapuló zenei szolgáltatóval, a Muberttel való együttműködésből született. Az algoritmus több mint egymillió dallamot, ritmust és hangmintát tanulmányozott, emiatt korlátlan számú új zeneszámot alkothat. Emellett nemcsak a neve, de használata is egyszerű: a felhasználók az „intelligens keresés” funkcióval kiválaszthatják a videóhoz leginkább passzoló műfajt és hangulatot, az MI-alapú eszköz pedig valós időben generál egy zeneszámot. A dalok mentesek az időkorláttól, és sohasem ismétlődnek.

Az A.I. Music-ot a Digital Trends munkatársai tesztelték, akik alapvetően pozitívan értékelték a szolgáltatást, viszont megjegyezték, hogy bár a produktumok határozottan jobbak a stock zenéknél, de még mindig túl közel állnak az „konyhakészt” zenéhez. Illetve kifogásolták, hogy a mesterségesen generált zenét nem lehet keverni a videó meglévő hangjával. A zenegeneráló applikáció már elérhető az iOS-on, az Android támogatás pedig még idén megérkezik. Aki szívesen kipróbálná, évi negyvennyolc dollárért (nagyjából tizenötezer forintért) megteheti.

(Fotó: Needpix)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

Nem is gondoltuk, de a talicskát is meg lehet reformálni

További cikkeink a témában
Hirdetés