Lassan, de biztosan végre megnyílik a csillagászok előtt a kínai Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST), ami segítséget nyújt majd az űrből érkező gravitációs hullámok befogásánál, valamint a szupergyors rádiókitörések vizsgálatában.

A gigateleszkóp Kína déli részén, Kujcsou tartományban található. Mivel korábban még nem építettek hasonlót, a teleszkóp megalkotása és összeszerelése rengeteg kihívást tartogatott a kutatók számára, ezért is tartottak ilyen hosszasan az előkészületek: 2011 márciusában kezdődött, és 2016 júliusában ért véget, fejlesztői pedig azóta különböző teszteknek vetették alá.

A Space.com szerint a FAST nagyot lendít a csillagászat tudományát, sőt, segítségével idővel akár a földönkívüli élet nyomait is bebizonyíthatjuk. Persze mindez igen hosszadalmas folyamat lesz, elvégre a világűrből érkező jelek kilencvenkilenc százaléka egyszerű zaj, így ha bármi érdekes felmerül, azt a maradék egy százalékból kell kiszűrni.

Bár hivatalosan még meg sem kezdte működését, a FAST már most figyelemreméltó eredménnyel büszkélkedhet: kilencvenkilenc gyorsan pörgő neutroncsillagot azonosított, amelyek közül több mint harminc rendkívüli sebességgel mozog.

A teleszkóp érzékelői meglehetősen érzékenyek, ezért is alkalmas fontos tudományos mérések elvégzésére. A távcső egyébiránt annak a nemzetközi együttműködésnek is részese lesz, mely a galaxison átvonuló téridő-hullámzásokat keresi.

Az International Pulsar Timing Array kollaborációban a világ különböző pontjain elhelyezkedő rádióteleszkópjaival folyamatosan monitorozzák pulzárok szabályos felvillanásait, miközben olyan, több pulzárra koordinált időbeli elcsúszásokat keresnek, melyeket az alacsony frekvenciájú gravitációs hullámok rajtunk történő áthaladásai okoznak. 2030-ra a FAST-nak várhatóan elegendő érzékeny mérése lesz ahhoz, hogy egyedi gravitációs hullámforrásokat is tanulmányozhassunk, mint például szupernagy tömegű fekete lyukak ütközései – olvasható a csillagászat.hu-n.

A fentieken kívül a FAST az exobolygó-kutatásban is hasznunkra válik, valamint az eddig kevésbé ismert, villámgyors rádiókitöréseket szintén méri majd.

 

Elindult a Rakéta, a Player jövőmagazinja!

November elején startolt el új magazinunk, a Raketa.hu, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire.
Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!

Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

És ezt olvastad már?
Rejtélyes, kék színű valamit vettek észre a Szaharában a sivatag műholdfelvételeit nézegetve