Ronald Wayne-nek ma 100 milliárd dollárja lenne, ha nem szabadult volna meg a tulajdonrészétől 12 nap után.

Kevéssé ismert tény, de az Apple-t nem Steve Jobs és Steve Wozniak alapította, ugyanis volt egy harmadik alapítótag, egy bizonyos Wayne Ronald. 1976-ban Jobs 21 éves volt, Wozniak 25, és kellett egy harmadik tag melléjük, aki képes némi felnőttes magatartást és felelősségteljes gondolkodást kölcsönözni a cégnek, aki jóváhagyja a tervezést és foglalkozik a dokumentációval. Ez lett az akkor 40 éves Ronald Wayne.

1976 április elsején Wayne legépelt egy szerződést, ami körvonalazta minden tulajdonos feladatkörét. Ő rajzolta a cég első logóját is, amit egy évig használtak, majd ezt követően lecseréltek.

Csakhogy Ronald nagyon hamar elkezdett attól tartani, hogy a vagyonával fog felelni a cég bukásáért. Mindkét társa pályakezdő volt, és nem mellékesen csóró, így egyedül neki volt veszítenivalója. A cég rögtön 15 ezer dolláros kölcsönt vett fel, hogy le tudják gyártani azt az 50 darab Apple 1 számítógépet, amiket a Byte Shop nevű kaliforniai kompjúter üzlet számára ígértek be az első szerződésükkel. Csakhogy a Byte Shop hírhedt volt arról, hogy csúsznak a kifizetésekkel, így Wayne attól tartott, hogy az Apple sohasem fogja megkapni azt, ami járna neki és villámgyorsan beleáll a földbe.

Így aztán csupán 12 nap után úgy döntött, hogy kiszáll, és 800 dollárért eladta az üzletrészét a két másik tulajdonosnak, a nevét pedig eltávolította a cégből.

Mivel az Apple értéke idén augusztusban elérte az ezer milliárd dolláros határt, nem nehéz kiszámolni, hogy ma nagyjából 100 milliárdot érne Ronald Wayne része, és ezzel a világ leggazdagabb emberei közé tartozna.

Utólag természetesen könnyű okosnak lenni, de jusson eszünkbe, hogy senki sem lát a jövőbe, és Wayne úgy érezte, a családja jövőjét és házát kockáztatja, ha a cégnél marad. Nemrégiben a Business Insidernek adott interjút, és azt mondja, nem bánja a dolgot, mert úgy érzi, hogy nem sok babér termett volna neki a cégnél.

– Biztosan a papírmunkát végeztem volna húsz éven át.

Wayne úgy érezte, hogy intellektuális óriások árnyékába került.

– Én negyven voltam, ők meg a húszas éveikben járó kölykök. Olyanok voltak, mint a forgószél, és úgy éreztem, mintha egy tigrist farkát fognám a kezemben. Ha az Apple-nél maradok, valószínűleg ma én lennék a leggazdagabb ember a temetőben.

Egy dolgot azonban bán a ma 82 éves férfi. Wayne éveken át megtartotta az első Apple szerződést, amin a neve is szerepelt, végül a kilencvenes évek elején eladta 500 dollárért.

– Hosszú éveken át ott porosodott a fiókban ez a szerződés, és arra gondoltam, mi a fenének ragaszkodom hozzá ennyire?

Az első Apple kompjúterről készült fotó, ami a Christie's aukciója számára készült

Kellemetlen csattanó egy egyébként is kissé keserű történet végére: egy teljesen hasonló szerződés 2011-ben másfél millió dollárért kelt el egy árverésen.

Mondhatjuk, hogy Ronald Wayne-nek nem volt szerencséje az Apple-lel.

És ezt olvastad már?
A változatosság a földeken is gyönyörködtet, avagy hogyan spárgáztak a pécsi kutatók