Legalább is ha azért játszik ezekkel a játékokkal, hogy okos legyen. Egy új tanulmány szerint ugyanis az olyan játékoknak, mint a Lumosity és a LearningRX pont semmilyen hatása nincsen a kognitív képességekre.

Magyarul a Lumosity játékaiból maximum azt fogod megtanulni, hogyan tudod minél gyorsabban lenyomni azt a gombot, amerre a középső madár repül, vagy hogyan tudsz minél hosszabb sormintát fejben tartani, de ezek nem fogják javítani se a problémamegoldó képességedet, se a memóriádat, se a koncentrációdat.

A Psychological Science in the Public Interest nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint:

Nagyon jó lenne, ha a játékok radikális hatással lennének a kognitív képességekre. Ám a tanulmányok nem mutatnak semmiféle objektív bizonyítékot arra, hogy ezeknek a való életben is van valami haszna.

Ez a megállapítás mondjuk annyira nem újkeletű, hiszen 2014-ben egy hetven kutatóból álló csoport is hasonló következtetésekre jutott, egész pontosan arra, hogy

tudományosan nem megalapozott, hogy az agyfejlesztő játékok javítják a kognitív funkciókat vagy megakadályozzák a kognitív képességek hanyatlását.

A Lumosityt egyébként korábban a Federal Trade Comission, vagyis az amerikai fogyasztóvédelmi felügyelet kétmillió dollárra büntette az emberek félrevezetése miatt, igaz, volt olyan tanulmány is, amelynek szerzői éppen ellentétes eredményre jutottak, vagyis hogy az agyfejlesztő játékok valóban jó hatással vannak a kognitív képességekre.

(Forrás: Gizmodo, Nyitókép: AFP)

És ezt olvastad már?
Csak kiderült, hogy a legújabb iPhone-okból eltűnt az egyik alapfunkció