A Henneguya salminicola parazitát már ismerjük egy jó ideje. Halakban éldegél, rendszertanilag pedig a nyálkaspórások csoportjához sorolható.

A nyálkaspórásokat a közelmúltig egysejtűeknek tartották, csakhogy néhány éve sejttani és molekuláris genetikai bizonyítékok miatt a csalánozók törzsének a boldog tagjai, vagy a kétoldalasan szimmetrikus állatok leegyszerűsödött utódainak tekintik őket.

Így a rendszertani átsorolás óta a nyálkaspórások tekinthetők a Föld legkisebb állatainak.

A medúzák a csalánozók törzsének egyik altörzse

Az ilyen típusú szakmai átsorolások egyébként nem az ördögtől valók, gondoljunk csak arra, hogy a gombákat régebben növényeknek tekintették, ma pedig már az élőlények egy önálló országát alkotják.

És akkor térjünk vissza a Henneguya salminicola parazitára, erre a különös kis élőlényre. Egy nemrég elvégzett kutatás ugyanis megállapította róla, hogy hiányzik belőle a sejtlégzés szempontjából kulcsszerepet játszó mitokondriális genom, magyarán szólva nem kell lélegeznie az életben maradáshoz.

Az említett parazita esetében arról lehet szó, hogy társaihoz hasonlóan folyamatosan egyszerűsíti genetikai összetételét, mert a reprodukció során hasznosított evolúciós előnye származhat belőle.

A Henneguya salminicola

Feltételezések szerint régebben a medúzák kezdetleges változataira hasonlíthatott, azonban nemcsak a légzés tudományát, hanem a neuronhálózatát és az izomrendszerét is elveszthette idő közben. Energiához feltehetően egy olyan fehérje révén jut, amely a gazdatestből tud adenozin-trifoszfát (ATP) csenni.

Ez a többfunkciós nukleoid pedig irtó fontos szerepet tölt be az élőlények életében, ugyanis képes kémiai energiát szállítani a sejten belül az anyagcsere során.

  • Például energiaforrásként jut szóhoz fotoszintéziskor és sejtlégzéskor,
  • továbbá egy rakás enzim és sejtfolyamat fogyasztja a bioszintetikus reakciók, a sejtmozgás és a sejtosztódás folyamataiban.

Ez is érdekelhet:

Elektromos áram a levegőből: éljenek a fehérje-nanoszálak!

Már-már bűvésztrükkszámba menő módon állított elő elektromos áramot látszólag a semmiből egy amerikai kutatócsoport.

(via)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés