A Huawei az évnek ebben a szakaszában hagyományosan már frissítette MediaPad táblagépének termékvonalát, de ezúttal egy új versenyző érkezett a pályára - egy iPad Pro versenytárs, a MatePad Pro 5G képében.

A táblagép 799 euróba (269 664 forint) kerül, ami versenyképes ár is lehet, és két kiemelt jellemzője van: az első egy előlapi kijelzőbe ütött kamera funkciójú lyuk, a második, az 5G támogatása.

A Samsungnak - amely szintén megpróbálja uralni az 5G piacot - már van 5G-s táblagépe, a Galaxy S6 5G formájában, az Apple még nem rendelkezik 5G-eszközökkel, így nincs 5G-s iPad Pro sem. A Huawei szerint a Samsung és az Apple mögött a táblagépek értékesítésében már világszerte harmadikok, és ezen az eredményen nyilvánvalóan javítani igyekeznek.

Design

  • 10,8 hüvelykes AMOLED kijelző
  • Vékony 4,9 mm-es előlap
  • Négy különböző kivitelben kapható

A tabletek egyik fő problémája az, hogy általában meglehetősen egyformán néznek ki, elvégre hányszor lehet újra feltalálni egy robusztus keretet egy üveglap körül?

A MatePad Pro mindenesetre, mintha mindent megtenne, hogy hasonlítson az iPad Pro-hoz.

A 10,8 hüvelykes tablet előlapi kerete nagyon vékony - 4,9 mm, szemben az iPad Pro 8,3 mm-ével és a Galaxy Tab S6-tal 8,5-mm-es értékével. A hátsó “kamerapúp” ugyanakkor elég otrombán kitüremkedik.

Az egyik innovatív technológia, amin a Huawei dolgozik, hogy ellensúlyozzák a képernyő nem kívánt érintéséből fakadó problémát, amely jellemzően a olyan tabletek esetén lép fel, amelynek ilyen vékony kerettel rendelkeznek. A cég szándékosan látta el ívelt szélekkel a készüléket, hogy az vizuálisan is vékonyabbnak tűnjön, abban a vékony keretben pedig 22 antenna található az 5G adatok számára, amelyek mindegyike a keretbe van öntve.

A MatePad Pro 5G “gyöngyfehér”, “éjfélszürke”, “narancs ragyogás” és “erdei zöld vegán bőr” kivitelekben lesz kapható, amit már a Mate 30 Pro készüléken is láthattunk.

Specifikációk

  • WQXGA 2560 x 1600 kijelző
  • Kirin 990 5G platform
  • Harman Kardon továbbfejlesztett hang
  • 27 Watt vezeték nélküli töltés

A kijelző WQXGA 2560x1600 képpont felbontású, és 10.8 hüvelyk méretű, tehát a kisebb iPad Pro 11 hüvelykes kijelzője alatt van (kissé magasabb pixelsűrűséggel), 540 nit fényerővel rendelkezik, ami alig kevesebb, mint az iPad Pro 600 nites értéke. Támogatott a DCI-P3 széles színskála-tartomány is, ahogy az egy Pro-szintű táblagéptől elvárható.

A táblagépe a saját Kirin 990 5G platformon alapul, mint a Mate 30 Pro 5G verziója és a Mate Xs összecsukható verziója is. A látott modellnek 8 GB RAM-ja és 256 GB tárhelye volt, a vezeték nélküli töltés 27 Wattal működött, ami nem átütő, ellenben tartalmazott reverz vezeték nélküli töltést is, ha például egy pár vezeték nélküli fejhallgatót szeretnénk feltölteni, és nincs nálunk hozzá kábel. A hangért a a Harman Kardon felelt.

Szoftver és ceruza

  • Az M-Pencil kiegészítő vezeték nélkül töltődik
  • A szoftver EMUI 10 Android 10-en
  • Nem kompatibilis a Google alkalmazásokkal

A készüléket kiegészítőkkel is párosíthatjuk - intelligens mágneses billentyűzettel, valamint egy új M-ceruzával, amely vezeték nélkül töltődik - akár 30 másodperc alatt 10 perces használatra.

A Mate X-ekkel és a tavaly szeptemberi Mate 30 Pro-val egyetemben, ez a táblagép is a Huawei saját EMUI 10 rendszerére épült, Android 10 szoftveren, használ is néhány klassz EMUI fejlesztést. Van egy alkalmazásdokkoló, ha akarjuk, plusz két egymás mellett futó alkalmazással, és egy harmadik elérhető alkalmazással egy lebegő ablakban. Sokan hozzászoktak már, hogy két alkalmazást egymás mellett használnak, a lebegő ablak pedig nagyon hasonlít az Apple iPadOS Slide Over-jéhez.

Mint a 2019 közepe utáni Huawei-eszközöknél, nincsenek olyan Google-alkalmazások, mint a Google Maps vagy a Gmail, bár sok más alkalmazás elérhető a Huawei App Gallery-jéből. Ennek oka természetesen a Huawei amerikai kereskedelmi tilalma. Az operációs rendszer jól fest a szupervilágos kijelzőn, és sok natív alkalmazást erre optimalizáltak.

Első benyomások

Az 5G-es tabletek még nem nagyon bizonyítottak, de a korai beugróval a Huawei minden bizonnyal szerez majd néhány rajongót, mivel ez a piac egyre fontosabbá válik.

Az, hogy mennyire működnek majd jól, attól is függhet, hogy mennyire lesznek jól árazva a rivális, és drágább Samsung megfelelőikkel. Hasonlóan más új Huawei eszközökhöz, problémát jelenthet az is, hogy nincs Google alkalmazás a fedélzeten.

Nyilvánvaló, hogy a Huawei megcélozta a pro piacot, de meg tudja-e vajon győzni az embereket arról, hogy nincs szükségük a Google-ra az életükben, amikor Európában oly sok felhasználó használja ezeket az alkalmazásokat napi rendszerességgel?

A válaszok valahol 2020 kétszámjegyű hónapjaiban rejlenek.

(Forrás: Pocket-lint Képek: Huawei)

Kövesd a Rakétát, a Player jövőmagazinját!

Tavaly év végén startolt el a Player új magazinja, amiben kiemelten foglalkozunk a legérdekesebb technológiai és tudományos újdonságokkal, az autózás jövőjével, a megújuló energiával, a klímakérdéssel, és még számtalan olyan izgalmas trenddel, ami a következő években meghatározó lehet. Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani