Tudjuk, hogy a világűr nagy, és hogy fogalmunk sincs róla, milyen hihetetlenül, elképzelhetetlenül nagy, de amikor rájöttünk, hogy mik azok a kis pontok, amelyek elsőre akár szemcsésedésnek is tűnhetnének, úgy éreztük magunkat, mintha beraktak volna minket Douglas Adams Telepszichopatikus Turbomixerébe.

Idézet a mestertől: "Amikor betesznek a Turbomixerbe, mindössze egyetlen rövid pillantást kapsz a teremtés elképzelhetetlen végtelenségéből. Valahol az egészben van egy icipici jelzés, egy mikroszkopikus pettyen elhelyezett mikroszkopikus petty, amelyen ez áll: Ez vagy te."

A NASA is elkészítette a saját Turbomixerét, mégpedig egy 69 535x22 230-es felbontású, 4,3 GB-os kép formájában, amelyet a Hubble-űrteleszkóp lőtt a Tejútrendszerhez legközelebb eső Androméda-ködről. Szemcsésnek tűnik? Addig jó, amíg ezt hiszed, mert amikor rájössz, hogy azok a szemcsék valójában a galaxist alkotó nagyjából egybillió csillag fényei, akkor már te is csak egy mikroszkopikus pettynek fogod érezni magadat.

Most szerintünk olvass egy kis 9gag-et, az majd megnyugtat.

Egyébként az európaiaknak sincs szégyenkezni valója, ők meg a csillagok szülőhelyéről, vagyis a Szörnyeteg szájáról csináltak éppen most egy olyan nagy felbontású fotót, hogy a szád is tátva marad.

Korunk egyik legnépszerűbb tudósa szerint nem elképzelhetetlen, hogy a Marsról származunk

Bill Nye ma az egyik legismertebb csillagász a világon. A Boeing korábbi mérnökét és a Cornell Egyetem professzorát akkor ismerte meg a világ, amikor 1993-ban elindult a PBS-en a Bill Nye the Science Guy (Bill Nye, a tudós fickó) című műsora, ami szórakoztató és közérthető formában tárta a tévénézők elé a legkülönbözőbb tudományos témákat.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában