Egy kísérletben Hold körüli pályán vittek fák magvait, amelyek később kikeltek a Földön.

Öt fafajta 500 magját is magával vitte az űrbe az 1971-es Apollo 14 misszió parancsnoka, Stuart Roosa, hogy kipróbálja, a Hold körül keringő magok később életre kelnek-e a Földön. Az ötletet Ed Cliff, az USA Erdészeti Szolgálatának akkori vezetője adta, akit Roosa a füstugró (ejtőernyős tűzoltó) munkáiból ismert.

Az űrrepülés után a magok egy mississippi és egy kaliforniai erdészetbe kerültek, ahol az ötszázból 420 fa kikelt.

Néhány fát ugyanolyan, „normális” földi fajtatársa mellé ültettek – azóta négy évtizedes távlatból megállapítható, hogy nincs észrevehető különbség a Holdfák és földhöz ragadt társaik között. A magok egy részét Amerika-szerte szétosztották különböző erdészetek között 1975-76-ban, hogy minél többen ünnepelhessék így az Államok függetlenségének kétszáz éves évfordulóját. Mivel a kiválasztott fajták mind az amerikai délen és nyugaton őshonosok, nem jutott az összes szövetségi államnak.

Különös módon a fák pontos helye évtizedekig ismeretlen volt a nyilvánosság előtt.

A Holdfák feltérképezését egy tanár, Joan Goble kezdeményezte 1996-ben, miután az osztályával talált egy tájékoztató táblát az egyik Holdfánál. Írt a NASA-nak, ahol – bár a legtöbben nem tudtak a fákról – elkezdtek foglalkozni az üggyel, és megtalálták Roosa utasításait arról, hogy hová ültessék őket.

Szikomor Holdfa Mississippiben – Fotó: Will Bryan / NASA

Williams készített egy táblázatot az ismert Holdfák lelőhelyeiről és fajtáiról, de a lakosság segítségét is kérte az összes fa felkutatásához. Később az adatbázist folyamatosan frissítették és ellenőrizték, cikkeztek róla a Wired magazinban, ahol megadták Williams e-mail címét további infókat várva. A NASA vonatkozó oldala a mai napig is aktív.

Jön a második generáció

Roosa lánya, Rosemary elindította a Holdfa Alapítványt, amely világszerte ültetne ilyenfákat. Persze ez már nem az első generáció, hanem

az eredeti Holdfák termései, amiket néha Félholdfának is hívnak – az angol Half-Moon tree azért kevésbé mókás.

Egy Félholdfa áll a NASA huntsville-i (Alabama) űrközpontjában, ami kulcsszerepet játszott az Apollo 14-et az űrbe juttató Saturn V rakéta fejlesztésében.

Eredeti fából nincs sok az Egyesült Állomokon kívül, mindössze három országban találunk Holdfákat: Brazíliában, a svájci Luzernben és az olaszországi Tradatéban. Ez utóbbi kettő nagyjából egyforma távolságra (bő ezer kilométerre) van Budapesttől. Luzernben a Svájci Közlekedési Múzeumot érdemes felkeresni, Tradatéban pedig az Appiano Gentile Parkot.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában