Magasan volt a léc, de a Huawei új csúcstelefonja könnyed eleganciával ugrotta meg a 2017-es elvárásokat. A Mate 10 Próval kapcsolatban könnyebb lenne azt felsorolni, hogy miben nem kiemelkedő, de mi azért megpróbálkoztunk vele, hogy számba vegyük az összes erősségét.

A lécet amúgy maga a Huawei tette magasra, nem véletlenül, hiszen miután a kínaiak tavaly már az Apple-t is beelőzték eladásokban, a cél nyilvánvalóan az, hogy átvegyék a Samsungtól az éllovas szerepét, ehhez pedig nem árt a legjobb telefont letenni az asztalra. Ennek folyományaként a Mate 10 Pro bemutatása előtt már olyan, kissé fellengzős állítások is elhangzottak, mint hogy a Mate 10 "nem telefon, hanem intelligens gép", ami miatt joggal számíthattunk valami igazán nagy durranásra. Megnyugtatásul mondjuk, hogy a Huawei Mate 10 Pro a tapasztalataink szerint azért nagyon is telefon, és azok közül is az egyik legjobb.

Persze mint minden telónak, ennek is vannak kisebb szépséghibái, például a jack-csatlakozó hiánya, vagy a "csak" 2160x1080 pixeles felbontású kijelző, de amíg bele nem csattintjuk a telót egy VR-szemüvegbe, ember legyen a talpán, aki szabad szemmel látja a különbséget a QHD és a FullHD+ felbontás között. És ha már a kijelzőnél tartunk, kezdjük is ezzel.

1. Kijelző

Ugyanis a Mate 10 Pro kijelzője a felbontását leszámítva minden tekintetben az egyik legjobb. A HDR10-es szabványt is támogató AMOLED kijelző színhűsége, élénksége, fényereje páratlan, a 18:9-es képaránynak köszönhetően pedig a telefon valamivel vékonyabb is lett, mint a tavalyi modell. A kijelző mérete lényegesen megnőtt, hiszen a tavalyi 5,5 colos helyett idén hatcolos kijelzőt találunk a Próban, de mivel a képernyőt alul és felül csak egészen vékony keret szegélyezi, így összességében semmivel sem lett nagyobb, mint a tavalyi Mate 9 Pro és Porsche Design modellek.

2. Mesterséges Intelligencia

A Huawei erejét jelzi, hogy a saját fejlesztésű HiSilicon Kirin 970 procival ellátott (és 6 GB RAM-mal megtámogatott) telefonjuk teljesítményben simán tartja a lépést a Snapdragon és Exynos processzorokkal felszerelt konkurenciával, de a Huawei idén nem elégedett meg a döntetlennel, így váratlant húzva egy NPU (Neural Processing Unit) segédprocesszort is raktak a telefonba, ami a mesterséges intelligenciát használó feladatokért felelős.

Hogy ez elég-e ahhoz, hogy a Mate 10-et "intelligens gépként" definiáljuk, az fogas kérdés, főleg, hogy az MI legnagyobb előnye rövid távon nem érzékelhető: a Huawei szerint a mesterséges intelligencia a felhasználói szokások alapján optimalizálja a telefon teljesítményét, ami így

több hónapnyi használat után is ugyanolyan gyors marad, mint amikor először kapcsoltuk be.

Magyarul akkor végzi jól a dolgát, ha nem érzünk belőle semmit.

Az NPU-nak vannak azért ennél látványosabb képességei is, mint például hogy a telefon képes valós időben fordítani a beszélgetést, és a fotókon is lefordítja az idegen nyelvű szövegeket. Ez a funkció egyelőre felemás eredménnyel működik, de ez nem jelent semmit, hiszen a Huawei még éppen csak az út elején jár: a Mate 10 bemutatásával egy időben az NPU kódját szabadon elérhetővé tették a fejlesztők számára, így várhatóan sorra érkeznek majd az olyan alkalmazások, amik egyre jobban és jobban kiaknázzák az egyedülálló segédprociban rejlő lehetőségeket.

3. Kamera

Van viszont egy olyan terület, amiben a Mate 10 Pro már most is látványosan sokat profitál a mesterséges intelligenciából, mégpedig a kamera. Bár elődjéhez hasonlóan a Mate 10 is duál kamerával érkezik (amelyek közül az egyik 20 megapixeles monokróm, a másik 12 megapixeles RGB kamera), a Huawei a Google példáját követve nem a duál kamerával, hanem a gépi tanulás kiaknázásával oldotta meg a portréfotózás kérdését, ami egyértelműen 2017 legfontosabb trendje a mobilfotózásban. Emellett az MI-nek köszönhetően a telefon arra is képes, hogy felismerje, milyen témát fotózunk, és ehhez igazítsa a kamera beállításait. Tájképnél például kicsit drámaibb lesz az összhatás, ételfotóknál pedig élénkebb színeket és kisebb mélységélességet kapunk.

Hogy ezek a funkciók mennyire sikerültek jól, az a lenti képgalériában elég szemléletesen látható, de ha inkább a számokat szereted, akkor legyen elég annyi, hogy a mobilok kameráját értékelő DxOMark tesztje szerint a Huawei Mate 10 kamerája jelenleg a második legjobb (mindössze egy ponttal lemaradva a Google Pixel 2-től),

ha pedig csak a fotós képességeket nézzük, akkor a Huawei Mate 10 jelenleg a legjobb telefon,

holtversenyben a Note 8-cal (mindkét készülék kereken 100-100 pontot kapott).

4. Navigation Dock

Mivel az ujjlenyomat-olvasó átköltözött a telefon hátuljára, a Huaweinek valami mást kellett kitalálnia, hogy megőrizze a többfunkciós Home-gombbal járó előnyöket. Ez lett a Navigation dock, amit lebegő gombként bárhol elhelyezhetünk a telefon kijelzőjén, és ugyanazokat a funkciókat tudja, mint a Home-gomb, vagyis a lenti navigációs gombok helyett egy gombbal léphetünk be a főmenübe vagy vissza az előző oldalra és a főképernyőre. Így arra is lehetőségünk nyílik, hogy a három gombos navigációs sávot teljesen eltüntessük a kijelző aljáról.

Az új EMUI 8.0 felhasználói felületnek persze nem ez az egyetlen izgalmas újítása. Nekünk az ujjlenyomat-olvasó új funkciója tetszett a legjobban, amivel beállíthatjuk, hogy az egyik ujjunkkal feloldva a telefont a privát, a másikkal pedig a nyilvános fiókunkba lépjünk be, de a dinamikus (a napszakkal együtt változó) háttérképek is elég ötletes megoldás.

5. Akkumulátor

Ha van valami, amiben a Mate 10 verhetetlen, az az akkumulátor, és most nem kizárólag az üzemidőre gondolunk. A 4000 mAh-os akksinak nem csak az állóképessége páratlan a csúcstelefonok között, de a töltési sebessége is elképesztő:

a gyorstöltés funkcióval mindösssze 50 percre van szükség hozzá, hogy 80%-ra feltöltsük az akksit,

ami a méretes akkumulátor és a remek energiafelhasználás miatt már több mint egy napra elegendő energiával látja el a telefont.

A Mate 10 az akkumulátort általában jó étvággyal fogyasztó, pengébb grafikájú játékoknál is majdnem hat óráig állva maradt, hétköznapi használat mellett pedig egy napnál is tovább bírja az iramot. Ha mégis beütne valami gebasz (mert mondjuk hirtelen lőnöd kell százötven képet a telóddal), akkor jönnek a remek akkumulátorkímélő beállítások, amivel még egy 20%-os töltöttségű akksival is kihúzhatsz jó néhány órát anélkül, hogy le kéne mondanod a Facebookról és egyéb huncutságokról.

6. Operációs rendszer és ár

Érdekes hibrid kategóriát sikerült kitalálnunk a végére, mégpedig azért, mert egyik sem nevezhető kifejezetten előnynek, de mégis. Az operációs rendszer, azaz az Android 8.0 előbb-utóbb minden mostanában megjelent telefonra rákerül majd, viszont tény, hogy Magyarországon jelenleg a Mate 10 Pro az egyetlen, szolgáltatóknál is kapható telefon, amin már az új Android fut.

A telefon 255 ezer forintos ára ugyan nem nevezhető olcsónak, viszont ha a közvetlen konkurenciához viszonyítjuk, akkor mind a Samsung, mind pedig az Apple csúcstelóját sikerült alullicitálni (nem beszélve a Google Pixel 2 XL-ről és az LG V30-ról, amik itthon elég nehezen beszerezhetők), így mondhatjuk, hogy a Huawei új telója elég jó áron került boltokba.

És ezt olvastad már?
Megnéztük a budapesti napelemes versenyhajót