Ma este, a hosszúhétvége hétfőjén és nem mellesleg nemzeti ünnepünkön, ismét tűzijáték lesz szinte mindenhol az országban, ami remek fotótéma. Ha tudjuk hogyan kell tűzijátékot fotózni.

Helyszín, helyszín, helyszín

Ez az alapja gyakorlatilag a fotózásnak és természetesen a tűzijáték alatt sem előnyös, ha verekedned kell egy jó helyért, ahonnan ellőheted a képeket. Ráadásul mivel fizikai képtelenség (ha csak nem te lövöd ki konkrétan a rakétákat), hogy megfelelően közel kerülj az égi fényjátékhoz, úgyis zoomot kell majd használnod, akkor meg már inkább keress egy nyugis magaslatot magadnak, minthogy a tömegben préselődj.

Stabilitás mindenek felett

Rossz hír, de ha szép, elmosódás nélküli fotókat szeretnél nézegetni, akkor atomstabilan kell tartanod a géped. Nem feltétlenül kell egy több kilós háromlábú állványt magaddal cipelned, de például egy Gorillapod biztosan jól jön majd, hogy a gép ne moccanjon. Sőt még ezt is meg tudjuk fejelni egy kicsit, hiszen ha lehetőséged van rá, akkor használj távkioldót, hogy a fotógép biztosan ne moccanjon.

Tartsd alacsonyan az ISO-t

Ha nem szeretnéd, hogy a hollófekete éjszakai égboltot színes pixelek tarkítsák, akkor mindenképp tartsd a fotógép ISO értékét (már, ha a gép hagyja a manuális beállításokat) 400 alatt, ugyanis minél feljebb tekeri ezt az értéket az automatika, annál biztosabb, hogy a kép sötét részei bekoszolódnak. Minél kisebb az ISO érték, annál biztosabb a siker.

A fókusz legyen végtelen

Nem, ez nem egy Buddhista filozófiai gondolat, hanem egy konkrét tanács, mivel az autofókuszt megzavarják a tűzijáték fényei, füstjei, így a legjobb, ha manuális módban végtelenre állítod a fókuszt. Ehhez még nem kell DSLR, egy-egy jobb kompakt gépben is lehetőség van a manuális fókuszbeállításra.

Még több fény

Ahhoz, hogy ezt az illékony fényjelenséget a maga pompájában rögzíteni tudd, elengedhetetlen, hogy szabályozd azt az időt, amíg a fény az érzékelőt éri. Ezt a menürendszerben exposure-ként, vagy záridőként találod meg és a másodperc törtrészével jelölik, ahol egy 1/20-as záridővel már egész jól lehet dolgozni. Ez az érték komolyabb gépeken állítható, de izgalomra nincs okod, mivel az újabb kompaktok legtöbbjén megtalálod az éjszakai módot, de némelyiknél konkrét tűzijáték beállítást is találsz, ami nagyjából pont ezt a gondodat oldja meg.

Ne vakuzz!

A vakut ma este felejtsd el. Alapvető igazság, hogy ha egy mód van rá nem használjuk a gépek beépített vakuját. Ha mégis vaksötétben kell kattintanunk, akkor célszerű egy kis darab nyomtatópapírt a vaku elé fogni, ami lágyabb fényeket fog eredményezni és nem úgy néznek majd ki a fotón szereplő arcok, mintha egy vastag sorkihúzóval körberajzolták volna őket. Ám ma este kifejezetten tiltott a vaku, hiszen a több száz méterre lévő rakéták fényeit egyáltalán nem, a kép minőségét viszont radikálisan befolyásolja.

Az eddigiekből is jól látszik, hogy a tűzijáték, de alapvetően az éjszakai fotózás kicsit komolyabb műfaj, ám aki szép képeket szeretne a ma esti banzájról, annak már van egy kis segítsége, hogyan fogjon hozzá.

Még több hasznos tipp a digitális világból!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés