Az alábbi cikket Andrásunk posztolta blogjára pont a legelső iPhone megjelenésekor. Érdekes fejtegetések és ki-ki eldöntheti, mennyi jött be belőle

Az Apple eladott 120 millió ipodot, jelenleg a harmadik legnagyobb a legális zenei piacon, 75% részesedés az mp3 piacon, egyre jobban fogynak a Macintosh-ok, de ha nem lépnek mindez szép lassan elúszhat. Persze az Apple nem hülye, ezért léptek, és megszületett az iPhone.
Lehet vitatkozni, hogy mennyire lett király termék az iPhone, de a mindent elsöprő hype ismét bizonyította, az Apple pontosan tudja, hogyan kell megalkotni egy kultuszterméket, amit a lehető legtöbb ember meg akar venni, még azok is akik a leghangosabban fikázzak, a szívük melyen szeretnének egy iPhone-t kirakni a Pubban a söröskorsó melle, szeretnének trendik lenni, és elmondhatni, hogy egy igazi ikont birtokolnak. Persze az ara miatt ezt nem tehetik meg nagyon sokan, ettől függetlenül a Steve Jobs által prognosztizált 10 millió darab simán el fog kelni 2008-ig, 2010 re pedig 50-100 milliós nagyságrendben lehet gondolkozni, ez a szám ugyanannyi vagy a duplája a jelenlegi Macintosh felhasználok számának.
Jelenleg a 3G hiánya a legnagyobb visszatartó erő a legtöbb potenciális vásárló szamara, de mint fentebb írtam, ez most nem számít az Apple-nek.

A tervezett 10 milliót így is simán eladjak a hype miatt, és persze mert iszonyú szexi a készülék. Több milliárd emberből könnyű találni olyan 10 milliót, akiknek ez most nem fontos, csak az számít, hogy azonnal birtokolhassanak egy igen trendi készüléket a trendi autójuk, fényképezőgépük, király öltönyük mellé. Aztán majd 6-7 hónap múlva szépen megvetetik ugyanezekkel az emberekkel a meg újabb meg többet tudó, meg trendibb iPhone-t. Ez nagyon fontos, mert a használt iPhone-okat pici pénzért megvásárolhatják azok az emberek is, akiknek most esélyük sincs arra, hogy egy félezer dolláros Apple készüléket birtokoljanak. Ergo az iPhone-ok nem kerülnek a kukába, szépen tovább erősítik a felhasználói bázist.
3G-vel kapcsolatban a másik ok, amiért nem került bele, hogy ennek jelenléte egyből felvetné egy iPhone-rol elérhető iTunes Musicstore hiányát, amihez viszont jelenleg meg nincs meg az infrastruktúra, főleg USA-ban. Egyelőre elég az Apple-nek, hogy otthon szépen feltelepíti az ember az iTunest, aztán szépen bevásárol pár száz dollárért az ott elérhető zenei es filmes tartalomból. Természetesen amint lesz 3G jövőre az iPhone-ban, beindíthatják a telefonról is elérhető ITMS-t, és szépen lépdelhetnek tovább a legnagyobb zenei mogul cím fele.
Közben szép lassan felkerül sok sok Windowsos PC-re az iTunes, az egész világon nem nagyon lesz olyan ember, aki ne ismerne az Apple nevet, az iPhone miatt egyre többen kezdik el használni a Safari-t mert ugyebár az iTunes csak a Safariból tudja szinkronizálni a bookmarkokat, Quicktime-al lesznek kénytelenek kódolni a házi sex videóikat, amit aztán felpakolnak az iPodjukra, vagy az iPhone-jukra.

És ezzel el is jutottunk az Apple céljaihoz:
1. vegyen mindenki az Apple-től zenét
2. vegyen mindenki Apple iPodot, aztán iPhone-t, aztán vegyen egy Mac-et, ha mar úgyis szinte kizárólag Apple kütyüket, és szoftvereket használ.
Ahogy telnek az évek, Steve felállhat a színpadra, és elmondhatja, hogy milyen szépen nőnek az iPod eladások (persze az iPhone eladásokat simán berakhatják az iPod eladások melle, hiszen az iPhone egy iPod is tulajdonképpen), egyre nagyobb a Safari részesedése, 1-2-3% a mobil tortából, és így tovább.
Szép álom mondhatnák sokan, de ezek a számok teljesen reálisak, elég a mostani számokat megnézni:
Az Apple már a harmadik legnagyobb a zenei piacon. A Safari részesedése mar 5 százalék felett. A laptop piacon 13 százalék részesedés, a Macbooknak és az Intelnek köszönhetően. Az mp3 piacon 75 százalék részesedés. Az Apple részvények árfolyama az eget verdesi, ennek köszönhetően az Apple bekerült a legnagyobb vállalatok listájába, nemsokára IBM méretű cégeket utasíthat maga mögé, a cég érteké már egyharmad annyi, mint a Microsofté. Több mint 25 millió OS X user, és ősszel jön a Leopard, meg persze az új iPhone tulajok is bevásárolnak az Apple boltokban mikor bemennek megvenni a telefont. Vagy ha nem akkor, akkor pár hónap múlva, de előbb utóbb kell egy Mac a kis Apple gadget mellé. A fenti adatok természetesen USA-ra vonatkoznak, de ha így erősödik az Apple, mint az utóbbi pár évben, akkor Európa is hamar felzárkózhat.

(Posted by Handras June 28th, 2007)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés