Az amerikai űrkutatási hivatal egy dollárt, vagyis 294 forintot fizet egy coloradói cégnek, hogy az egy kis adag kőzetmintát gyűjtsön be neki a Hold felszínéről. A Lunar Outpost egyike annak a négy vállalatnak, amellyel a NASA külön-külön szerződést kötött – 25 001 dollár összértékben – holdi regolit (holdi talaj) begyűjtésére.

A NASA az Artemis elnevezésű programjában fogja használni a begyűjtött mintákat. A programmal az Egyesült Államok 2024-ig újra embert akar juttatni a Holdra.

A mostani kezdeményezés üzleti modellt akar megteremteni a Földön túli erőforrások kinyerésére, értékesítésére és használatára. A másik három győztes cég a kaliforniai Masten Space Systems, a tokiói székhelyű Ispace és annak európai leányvállalata. A NASA minden vállalatnak külön-külön fog fizetni a begyűjtött mintákért, amelyek súlya 50 gramm és 500 gramm között fog mozogni.

„A cégek begyűjtik a mintákat, majd ezt felvételekkel és egyéb adatokkal bizonyítják”

– írta közleményében a NASA. A talajminta ezután az űrhivatal tulajdonába kerül.

Edwin Aldrin volt a második ember, aki a Holdra lépett Neil Amstrong után – a fotót pont utóbbi készítette. Mindennek már több mint ötven éve

A „fizetség” összege azért ilyen alacsony, mert a NASA csupán a regolit begyűjtéséért fizet, a cégek fejlesztéseiért vagy a szállítási költségekért nem. A pénz azonban nem is motiváció most a cégek számára, ugyanis a missziók tudományos szempontból várhatóan rengeteg előnnyel járnak majd, például lehetőséget adnak a vállalatoknak, hogy gyakorolják a begyűjtést a Hold felszínén.

A robotikával foglalkozó Lunar Outpost a Hold Déli-sarkáról gyűjt be kőzetet.
A cég vezérigazgatója, Justin Cyrus szerint a missziót 2023-ra tervezik, de számos céggel együttműködnek – köztük a Jeff Bezoshoz köthető Blue Originnel – a Holdra jutásban, ezért az indulás dátuma akár előbb is lehetséges.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jeff Bezos (@jeffbezos) által megosztott bejegyzés

A japán Ispace 2022-re tervezi a misszióját, amelyért 5 ezer dollárt fog kapni a NASA-tól.A kifizetéseket három részletben fogja utalni az űrhivatal.
A NASA csütörtöki bejelentésével párhuzamosan a Csang'o-5 kínai űrszonda visszaindult a Holdról a begyűjtött kőzetmintákkal.

Ez is érdekelhet:

Kiderült, mi az a rejtélyes objektum, ami a Föld körül kering

Új holdja lett bolygónknak, de csak pár hónapra.

(Forrás: NASA, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában