Lehet, hogy nem tudtad, de valószínűleg csak a töredékét használod annak a sávszélességnek, amiért fizetsz. Most viszont mutatunk egy jó megoldást ennek kiküszöbölésére.

Életem egyik traumatikus élménye volt, amikor a böhömnagy CRT-tévét végre sikerült lecserélni egy karcsú és elegáns okostévére, én pedig egy pillanatig azt gondoltam, hogy eztán már úgy fogok tévézni, mint egy igazi úr, vagyis jöhet a Netflix meg a telefonról való képernyőmegosztás. A fantáziavilág viszont gyorsan recsegve-ropogva dőlt össze, amikor kiderült, hogy a panelház papírvastagságú falai, amik normális esetben kristálytiszta Dolby Surroundban továbbítják a szomszédok artikulálatlan üvöltését, a wifi-jelet hatékonyabban blokkolják, mint egy két méter vastag falú ólombunker, így a nappaliban a Netflixről meg a Youtube-ról legfeljebb csak álmodozni lehet. Ugyanebből az okból egy idő után arra is rászoktam, hogy a lakás bizonyos részein inkább a mobilnetet használjam a hiperlassú wifi helyett.

Az első fellelkesülés után tehát szépen visszamásztam a barlangba, és a bölényvadászat mellé kovakővel felkaristoltam a falra, ahogy a wifi-jel felerősödik, hátha... Na igen, lehet itt Internet of Things-et emlegetni meg okoshűtőről álmodozni, ami érzékeli, ha elfogyott a tej, és önállóan rendel egy kartonnal az Auchan-ból, csakhát az okoscuccok mellett ehhez azért kell egy másik fontos összetevő is, mégpedig maga az internet - ami vagy van vagy nincs, de az biztos, hogy soha nem annyira stabil és gyors, mint amennyire szeretnénk. Ebbe azonban nem kell belenyugodni, és miután empirikus kísérletekkel kiderítetted, hogy a laptoppal való üvöltés és a telefon ütemes asztalhoz csapkodása nem javítja meg a gyengélkedő jelet, érdemes valódi megoldás után nézni.

És valódi megoldás alatt most nem feltétlenül arra gondolunk, hogy a Google-ön azt olvastad, hogy celofánt kell tenni a router mögé. Bár bizonyos esetekben az ilyen házi praktikáknak is van létjogosultságuk, de mi azért a házi praktikák helyett jobban szeretjük a szakértők által kitalált praktikákat, mit amilyen az Asus AiMesh megoldása.

Hogy mi az az AiMesh? Röviden összefoglalva egy olyan technológia, amellyel tetszőleges számú routert kapcsolhatsz egyetlen hálózatba, aminek eredményeképpen a lakásban mindenhol stabil és bivalyerős wifit kapsz.

Ha most arra gondolsz, hogy "én ehhez nem értek, hagyjuk is a francba", akkor nem vagy egyedül, hiszen hálózati dolgokban mi sem vagyunk akkora hatalmas nagy professzorok, de az Asus abszolút hülyebiztosra alkotta meg a rendszert: csak rákötöd a legerősebb routert a netre, aztán a dedikált mobilalkalmazással vagy a weboldalon keresztül csatlakoztatod a hálózatra a többi routert. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a a bekapcsolt routereket egymás mellé teszed, majd a mobilalkalmazásban vagy az router.asus.com oldalon rákattintasz az AiMesh Node gombra, és máris megtalálod az összes olyan routert, amit felvehetsz a hálózatba. A routerek csatlakoztatása után csak szórd szét őket a lakás különböző pontjain, és máris kész a betonbiztos wifi-hálózat.

Az AiMesh ezután folyamatosan figyeli a jelerősséget és automatikusan az elérhető legjobb routerre állítja át az eszközöket, amiből te semmit nem fogsz érzékelni azon kívül, hogy a wifi-jel mindig olyan erős, mint Schwarzenegger csúcskorában. Az így létrehozott hálózat további előnye, hogy ha valamelyik routerednek vannak speciális funkciói, mint például az AiProtection hálózati biztonsági szolgáltatás, az a teljes hálózaton elérhető lesz, és ha valamelyik router meghibásodik, akkor az AiMesh "öngyógyító" képességének köszönhetően a hálózat továbbra is használható marad.

Mi ennek kipróbálásához egy borzasztóan penge RT-AX88U router kaptunk kölcsön az Asus-tól, valamint kifejezetten AiMesh-hálózat kiépítésére szolgáló AiMesh AC 1900-as routereket, de ha nincs lehetőséged komolyabb összeget elkölteni wifi-hálózatra, akkor jó hír, hogy az Asus nem Apple, így nem próbálnak rávenni, hogy egy új technológia miatt azonnal cseréld le a meglévő eszközeidet. Mivel az AiMesh alapvetően egy szoftveres megoldás, így

az Asus honlapján elérhető szoftverfrissítéssel jó néhány korábbi router is AiMesh-komaptibilissá tehető.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, elvégeztünk néhány mérést is a szerkesztőségben, hogy mennyivel lett erősebb a wifi-jel, és a különbség legalább annyira elképesztő, mint a Facebookon terjedő "így gyúrd ki magad hat hét alatt" képek, azzal az apró eltéréssel, hogy ez tényleg működik. A különbség már az elsődleges router közelében állva is számottevő:

Egy szobával arrébb pedig csak fokozódik a helyzet: a hagyományos wifi gyengébb lesz, míg az AiMesh az AC 1900-as router közbeiktatása miatt még erősebb.

A konyhában pedig már ég és föld a különbség az AiMesh és a hagyományos router között.

Ehhez tegyük hozzá, hogy mi nem valami csapnivaló routert használunk a szerkesztőségben, az internet-előfizetés mellé ingyen osztogatott eszközök jelentős része még ennyit sem tud. Vagyis ha nem egy szoba-konyhás garzonban élsz, akkor valószínű, hogy a gyengus router miatt a lakásod nagy részében te is csak a töredékét tudod használni annak a sávszélességnek, amiért fizetsz. Természetesen az AiMesh igazi ereje ennél nagyobb lakásban vagy házban jönne ki igazán, de azt gondoljuk, hogy így is elég szemléletes, mennyit tud dobni az internetkapcsolaton egy jól összerakott wifi-hálózat.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Találkoznál a leendő magyar űrhajóssal? Már mondjuk is, hol teheted meg

Így fog kinézni a haldokló Napunk környezete ötmilliárd év múlva

További cikkeink a témában