Nem kell ahhoz profi hekkernek vagy Edward Snowdennek lenned, hogy hozzáférhess némi szupertitkos nemzetbiztonsági információhoz: a 15 éves Kane Gamble-nek például a hálószobájából sikerült elhitetnie mindenkivel, hogy ő a CIA igazgatója és az FBI igazgatóhelyettese, szinte korlátlan hozzáférést szerezve az ügynökségek adatbázisaihoz. Ennél meredekebb sztorit tuti nem hallottál mostanában.

Gamble ráadásul mindezt úgy érte el, hogy egyáltalán nem kellett senkit meghekkelnie, helyette az úgynevezett pszichológiai manipuláció (social engineering) eszközével sikerült komplett hülyét csinálnia a CIA-ből, az FBI-ból, a Nemzetbiztonsági Hivatalból és az amerikai kormányból.

A srác három évvel ezelőtt, 15 éves korában kezdte meg keresztes hadjáratát az általa korruptnak és szívtelennek bélyegzett amerikai kormány ellen, amikor feltörte John Brennan, a CIA akkori igazgatójának Verizonos fiókját (a Verizon egy amerikai telekommunikációs cég). Ehhez semmi mást nem kellett tennie, mint egy rendkívül részletesen felépített profillal felhívnia a Verizon ügyfélszolgálatát, akiknek először a szolgáltató egyik munkatársának adta ki magát, majd a szükséges információk birtokában már mint John Brennan telefonált újra.

Bár első körben megtagadták tőle a hozzáférést, mivel nem tudta megnevezni Brennan első háziállatát, de további hívásokkal

Gamble végül meggyőzte az ügyfélszolgálatot, hogy változtassák meg a fiókhoz tartozó kódot és biztonsági kérdést.

Gamble-nek ugyanezzel a módszerrel sikerült bejutnia a CIA igazgatójának AOL-os fiókjába is, vagyis hozzáfért Brennan e-mailjeihez, kapcsolati listájához, az iCloud tárhelyéhez és még a felesége iPad-jához is.

Az akciójával Gamble-nek sikerült titkos infókat szereznie többek között az afganisztáni és iraki katonai és hírszerzési műveletekről is, amelyeket a Twitteren és a Wikileaks-en szivárogtatott ki.

A srác következő áldozata Jet Johnson, a Nemzetbiztonsági Hivatal titkára volt, akinek az otthoni hálózatába jutott be, így amellett, hogy le tudta hallgatni Johnson hangpostáját és üzeneteket is tudott küldeni a titkár telefonjáról, telefonhívásokat is tudott intézni. A pszichológusok szerint enyhén autista, nagyjából egy 12-13 éves gyerek szintjén álló Gamble kedvenc szórakozása volt, hogy hívásokkal zaklatta Johnsont, például az éjszaka közepén felhívta azzal a kérdéssel, hogy "Megijesztelek?", valamint üzenetekkel bombázta, amiben arról értekezett, hogyan fogja megdöngölni Johnson lányát.

Bailey Family Farms (@vintagevalleysprings) által megosztott bejegyzés,


Úgy tűnik, az amerikaiak egyáltalán nem tanultak abból, hogy Gamble kétszer is hülyét csinált belőlük, ugyanis a srác következő áldozata az FBI igazgatóhelyettese, Mark Giuliano volt, akinek már a jól bevált módszerrel, vagyis az ügyfélszolgálat manipulálásával fért hozzá a személyes dolgaihoz, így többek között hozzáférést szerzett a Szövetségi Nyomozó Irodának ahhoz az adatbázisához is, amit a háttérellenőrzésekhez használnak. Hogy mennyire volt inkompetens az FBI a social engineeringgel szemben, azt jól jelzi, hogy

miután kiderült a bibi, megváltoztatták a jelszót, ám Gamble-nek még így is sikerült újra hozzáférést szereznie - természetesen megint az ügyfélszolgálat masszírozásával.

Gamble kétéves ámokfutása alatt emellett sikeresen "meghekkelte" Avril Haines-t, a Fehér Ház biztonsági tanácsadóját, az FBI egyik különleges ügynökét, Amy Hess-t, és a Nemzeti Hírszerzés igazgatóját, James Clappert is.

Bár azt hihetnénk, hogy ezek után minden rendőr Gamble-re vadászott, a srác akár meg is úszhatta volna a dolgot, ha nem töri fel az Amerikai Igazságügyi Minisztérium hálózatát is, ahonnan

több mint húszezer FBI-alkalmazott adataihoz fért hozzá.

A telefonbetyárkodás és némi nemzetbiztonsági infó kiszivárogtatásával szemben ez már valóban súlyos belbiztonsági ügynek bizonyult, így Gamble-re nem sokkal később lecsapott a rendőrség. A 18 éves srác így most tíz vádpontban várja, hogy a bíróság ítéletet mondjon felette.

(Forrás: The Telegraph, Nyitókép: Getty)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában