Csak akkor, ha szeretnél jó időben jó helyen lenni. Mi most segítünk, hogy fel tudd venni a fonalat, itt vannak a programozó iskolák, képzések!

Az elmúlt években a gazdaság legújabb aranykorának lehettünk szemtanúi, szinte példa (és megtorpanás) nélküli felívelő időszakban tényleg csak az nem dolgozott, aki nagyon nem akart.

Munkaerőhiány! Ez most igaz még?

Mást sem hallottunk az elmúlt 2-3 évben, mint hogy munkaerőhiány van. Ez oda vezetett, hogy a hiányszakmákban gyakorlatilag bárki elhitte neked, hogy értesz valamihez ha neki épp nagyon kritikus volt az adott feladat elvégzése.

Ez bérrobbanáshoz, a szolgáltatások árának emelkedéséhez, és már-már egészségtelen munkaerőpiaci rutinokhoz vezetett. Sokan estek áldozatul a drágán kapott rossz minőségű munkának is, például az építőiparban, csak hogy mindenkinek legyen saját élménye.

Emellett az is folyamatosan ömlik minden csapból, hogy hány ezer/tízezer fős a hiány az informatika területén, rengeteg a betöltetlen állás.

Többek között emiatt is áll most (még mindig, még sokáig) nagyon a zászló a kódereknek, sokszor zavarba ejtő összegeket tehetnek zsebre, mert olyan tudásuk van, amire jelen pillanatban nagyobb igény van, mint ahányan ezt szolgáltatják, verseny van tehát értük a keresleti oldalon,

és akinél előbb jelenik meg ez a tudás a vállalkozásánál, előnyre tesz szert a többiekkel szemben, megéri tehát befektetniük a cégeknek.

Vagyis ezen a területen továbbra is jók az esélyek az elhelyezkedésre!

Koronavírus, leállás, válság

A világ gazdasága épp leáll, téli álomra hajtja a fejét, de ez túl szépen hangzik, úgyhogy inkább mondjuk így:

lebilincselték kezét-lábát, és az aneszteziológus éppen rányitotta a gázt a légutakra.

Előfordulnak orvosi műhibák, de készüljünk fel inkább arra, hogy a gazdaság remélhetőleg rövid kábulatban töltött idő után újraindul, de mint általában minden balesetnél, itt is le fogjuk szűrni a tanulságokat, és a leállásban sok mindent újra fogunk gondolni, és nagyon sok mindent máshogy fogunk csinálni, ne legyen efelől kétsége senkinek.

Aki azt gondolja, hogy szeptembertől azt a világot látjuk majd, mint amit december végén elbúcsúztattunk, jó eséllyel fordítva ül most épp fel a lóra, és később majd azt gondolja, hogy

“nem volt szerencséje”,

pedig ha figyelünk és tájékozódunk ezekben az órákban/napokban/hetekben, sokkal jobb esélyekkel kérjük majd a részünket az új leosztásból. Az élet akkor lesz tervezhető és kiszámítható, ha a legkevésbé bízzuk magunkat a szerencsére.

A gazdaság át fog alakulni,

és ez az átalakulás (ami már zajlik egy ideje, csak eddig nehéz volt kereket cserélni egy olyan autón, ami százzal megy) részben a szintén sokat hallott digitális transzformáció felgyorsulásával történik. Anélkül, hogy mélyebben belemennénk, hogy alakulnak majd át teljes szektorok, kezdjük a végéről:

továbbra is rengetek informatikusra lesz szüksége a jövő gazdaságának

Az oktatási rendszerünk számára is itt az idő az átállásra, mert jelen pillanatban egyelőre elsősorban a versenyszférában találunk olyan képzéseket, ahol felvértezhetjük magunkat a kritikus tudással. A digitális transzformáció által számtalan munkakör jön majd létre (és ezzel párhuzamosan korábbi szakmák és feladatkörök tűnnek majd el), az új területek számos helyen pedig informatikai képzettséget kérnek majd.

Valószínűleg sokkal kevesebb bolti eladóra és sokkal több webshop kezelőre lesz szükség a jövőben, csak hogy egy közeli példát mondjak, mert a kereskedelem az egyik olyan terület, ahol ezekben a pillanatokban futótűzként söpör végig az átállás.

Az informatikai tudás ezekben a percekben válik épp olyan mélyen az új világ részévé, ahol már nem csak elképesztő matematikai előkészületekkel válhatunk arcnélküli hekkerekké, hanem több szinten is érvényesülhetünk majd. És itt is lehet majd alacsonyabb képzettségi igényt kérő pozíciókat kevesebb pénzért és különleges feladatokat hét meg nyolc számjegyű összegekért elvégezni, határ a csillagos ég. Egy viszont biztos: minél előbb lesz meg a tudásod, annál jobb az alkupozíciód, mert egy bizonyos alapszintű tudás pár éven belül olyan lesz, mint az Y és Z generációk számára az angol. Az anyatejjel szívja magába midnenki a következő generációkból.

Oké, de hol lehet megtanulni számítógépül?

Szerencsére az elmúlt években megjelentek a piacon ezek a cégek, akik pár hónapostól egészen egy-két éves képzésekig sok esetben szerződésben vállalt munkagaranciával várják az új tanulókat, kortól, nemtől és képzettségtől függetlenül. Összegyűjtöttünk pár iskolát, ahol informatikai és programozó képzéseket találsz, velük felveheted a fonalat, ha elkezdenéd.

Légy résen, mert hamarosan nemzetstratégiai jelentősségűvé válhat a képzés, így akár állami támogatás is várható mellé. Vedd a kezedbe a sorsod, hogy te is elmondhasd majd: jó időben voltál jó helyen!

PROGmasters
https://progmasters.hu/

Code Cool
https://codecool.com/hu/

Green Fox Academy
https://www.greenfoxacademy.com/

Studicore
https://www.studicore.hu/

Ruander
https://www.ruander.hu/programozo-tanfolyamok.html

Soter-line
https://www.soterline.hu/

Braining Hub
https://braininghub.hu/

Progmatic
https://progmatic.hu/

IT Academy
http://itacademy.hu/

Reactor Labs
https://www.reaktorlabs.com/

AK-Akadémia
https://ak-akademia.hu/

CodeBerry

https://codeberryschool.com/hu

Mire lesz szükséged?
- Egy átlagos notebookra,
- internet előfizetésre
- és egy kis kitartásra (=segg, hiszen ez ülőmunka),

viszont az utazás végére olyan szakmád lehet, amit nagyon sok esetben a világ bármely tájáról tudsz majd végezni. Most nem tűnik épp izgalmas víziónak, hogy tudsz otthonról dolgozni, de ha mondjuk a kedvenc külföldi városodról, egy tópartról, vagy igazából 3 perces előkészület után bárhonnan tudsz dolgozni, akkor rájössz, hogy ez a szabadság fantasztikus érzés.

Ha pedig szeretnél képben lenni a jövővel, olvasd a Rakéta jövőmagazint, a Player testvéroldalát, ahol a legizgalmasabb kérdésekre keressük a választ, mert a jövő most dől el!

 

(Fotó: Unsplash)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában