Helló, Merkúr!

Szombatra virradó éjszaka először repült el a Merkúr felett az Európai Űrügynökség (ESA) és a Japán Űrügynökség (JAXA) által 2018-ban közösen indított BepiColombo űrszonda. Az ESA pedig megmutatta az első felvételeket a bolygóról, egészen pontosan annak északi féltekéjéről – mintegy 199 kilométeres magasságból is tökre látható, hogy mennyire egyenetlen, rücskös felszíne:

A Merkúrt kutató misszió célja, hogy minél többet tudjunk meg a bolygóról, amely csak kicsit nagyobb, mint a Földet kísérő Hold, és hatalmas vasmaggal rendelkezik. Az 1,3 milliárd euróból készült űrszonda egyébként rendkívüli küldetést hajt végre, hiszen a Merkúron extrém hőmérséklet uralkodik, nagyon erős a Nap vonzása, és a napsugárzás is pokoli feltételeket teremt. A szondát arra tervezték, hogy kibírják a 430 Celsius-fokos hőmérsékletet, amely a bolygó Nap felőli oldalán jellemző, és a mínusz 180 Celsius fokos hideget is az árnyékos oldalán.

A BepiColombo még ötször fog elrepülni a Merkúr felett, ehhez azonban az szükséges, hogy a bolygó gravitációs erejének hatására lelassuljon. A következő években történő elhaladások eredményeképpen idővel stabil pályára fog állni a bolygó körül. Ez 2025 végén következik be.

Eközben...

(Fotó: ESA/BepiColombo/MTM)

És ezt olvastad már?
Egy földönkívüli civilizációtól érkezhetett a 45 évvel ezelőtt észlelt titokzatos jel