Őszintén mondjuk, fel sem tudjuk mérni ennek a jelentőségét.

„Le voltam nyűgözve, amikor a postára adott spermából később utódok születtek” – mondta Ito Daiju, a Jamanasi Egyetem kutatója. Ito tagja Vakajama Teruhiko csapatának, amelynek elsőként sikerült a liofilizálási – fagyasztva szárítási – technikának köszönhetően éveken át megőrizni emlősspermát.

A módszer lényege mégsem az, hogy várhassuk a postást vagy a futárt, mikor hozza meg a friss egérspermás képeslapot.

Űrküldetéseknél viszont tényleg hasznos: az egérspermát felküldték a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy tanulmányozzák a sugárzás hatását az utódokra, ám az ehhez használt üvegcsék a körülbugyolálás miatt sok helyet foglaltak el, ezért csak kis mennyiséget tudtak belőlük az űrbe küldeni. Ezért kezdtek új módszer után kutatni a szakértők, és végül a mérőpapír bizonyult a legmegfelelőbbnek.

Az új módszer segítségével több ezernyi egértörzs spermája őrizhető meg egyetlen, lefűzhető lapokból álló könyvben.

A spermakönyvet mínusz 30 Celsius-fokon tárolják a következő vizsgálatokig, illetve a postázásig.

Ito, Vakajama és munkatársaik arra voltak kíváncsiak, hogy a sperma potens marad-e több tíz kilométernyi utazás után is. Műanyaglapon mindenféle egyéb védelem nélkül helyezték borítékba vagy rögzítették képeslapra a mintákat, amelyekből a lapok feladása és megérkezésük után utódok születtek. A spermiumok három napig is életképesek maradtak a szokásos környezeti hőmérsékleten.

A tudósok szerint – tökéletesítése után – a módszer világszerte nagy hatással lehet kutatási területükre. Mint mondták, a világ laboratóriumaiban szinte naponta kreálják genetikailag módosított egerek törzseit, amelyeket az új módszer segítségével könnyen és olcsón tárolhatnak és cserélhetnek ki egymással a kutatók.

A japán kutatók célja, hogy a mintákat legalább egy hónapig szobahőmérsékleten lehessen tárolni. Emellett remélik, hogy ki tudnak fejleszteni egy olyan módszert is, mely segítségével a fagyasztva szárított sperma újbóli hidratálódása után képes önállóan visszatérni az életbe.

Ez is érdekelhet:

800 ezer éve kihalt vadászkutya maradványaira bukkantak

Együtt élhetett az emberrel, még a háziasítása előtt.

(Forrás: MTI. A nyitókép illusztráció.)

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni