A drónok és robotrepülőgépek világában ugyanis már igény van egy olyan fegyverrendszerre, amely az új típusú repülőeszközökkel is le tud adott esetben számolni. A lézerfegyver pedig képes lehet erre.

Jeff Stanley, az amerikai légierő tudományos és technológiai fejlesztéseiért felelős helyettes államtitkár a Pentagonban jelentette be, hogy megkezdik nyáron egy lézerfegyver tesztelését – ugyanis F-15-ös negyedik generációs vadászbombázókra szerelnek majd fel kísérleti jelleggel lézerfegyvereket.

Az egész előzménye az, hogy az Amerikai Védelmi Minisztérium még tavaly nyáron kötött 26 millió dolláros szerződést a Lockheed Martinnal a vadászgépre függeszthető lézerágyú kidolgozására, a tervek szerint pedig a fegyverzet alkalmas lesz az azt hordozó gépet támadó rakéták elpusztítására, de a nyári tesztek során többek között azt is vizsgálják majd, hogy képes lesz-e drónok és robotrepülőgépek kiiktatására. Amennyiben igen, ez lehet a jövő egyik szuperfegyvere, amely képes lehet felvenni a harcot az új típusú repülőeszközökkel is.

Az F–15-ös harci bombázó

A katonai célokra használt lézersugár egyébként szabad szemmel nem látható, és amennyiben a lézernyalábot egyetlen célra összpontosítják, akkor a sugár a kiszemelt célt felhevíti, aminek következtében megsemmisül. Jeff Stanley szerint ugyanakkor van még néhány kihívás, amellyel meg kell küzdeni, elsősorban a súllyal, a mérettel és a teljesítménnyel. Nyáron majd okosabbak leszünk.

Ez megvolt már?

Úgy tűnik, tényleg létezik a lelőhetetlen orosz hiperszonikus robotrepülő

Az Avangard "tökéletesen sebezhetetlen bármilyen rakétaelhárítórendszer számára."

(forrás: Phys.org, The Guardian, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

El kellett titkolni, hogy a szovjet géptípus konstrukciós hibája miatt zuhanhatott le a Malév Il–18-asa Párizsnál

Megfejtették a bálnák kísérteties énekének titkát

Ezek a korábbi Samsung-telefonok kapják meg a mesterséges intelligenciát

További cikkeink a témában