Élet a Jak–40-esen. Egy csapat számára a második otthont jelentette a három hajtóműves szárnyas autóbusz. Feladatuk a navigációs rendszerek kalibrálása volt, hogy a repülőgépek pontosan tudják követni a kijelölt útvonalat, és biztonságosan tudjanak landolni rossz látási viszonyok között is a műszeres leszállító rendszer (ILS) segítségével.

Lassú volt, de bárhol tudott landolni a szárnyas Moszkvics

Kezdetben troliülésekkel szerelték a Jak–40-est, amely meghatározó volt a Szovjetunió belföldi forgalmában, de a magyarországi repülésben is megjelent.

De hogyan zajlott a kalibrálás? Milyen eszközöket használtak a fedélzeten, és mivel mértek a földön? Miért lőttek a gépre Split közelében? Kihívásokkal és rázós helyzetekkel tarkított munkák az Adriai-tenger partján, és a délszláv háború által érintett repülőtereken. Hogyan dolgoztatta meg a pilótákat a horvátországi microburst? És a repülési ellenőr, aki a kezdetektől a kivonásig végig kísérte a Jak–40-es magyarországi pályafutását. Kalibrálós kalandok Budapesttől az Isztrián át Türkmenisztánig. Az Aeroparkban látható repülőgép évtizedeken át a ferihegyi repülőtér meghatározó szereplője volt, a jövőben teljes külső felújítást kap.

Ez is érdekelhet:

Ez nem hangár vagy pályaudvar, hanem egy repülőgép belseje

A Jumbo teherszállító változatát egy magyar kapitány mutatja be.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Komoly újításokat kapott a Messenger, mintha a kőkorszak ért volna véget

Magyarok nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

További cikkeink a témában