Félelmetes lehet, ha az ember felé repül egy hatalmas drónraj.

A Pentagon közreműködésével az Egyesült Államokban kifejlesztettek egy technológiát, hogy egy ember egyszerre akár százharminc drónt is irányítani tudjon. Az új módszert elsősorban katonai műveletek végrehajtására fogják használni. A Pentagon mellett a projekt mögé állt a Raytheon Technologies repülőgépgyártással és rendvédelmi berendezésekkel foglalkozó vállalat is.

A fejlesztők már a tesztelés fázisában tartanak, a cég sajtóközleménye szerint a drónraj alkalmas tiszta, házak és egyéb zavaró objektumok nélküli területek átvizsgálására és városi környezetben egyaránt.

Az OFFensive Swarm-Enabled Tactics (OFFSET) névre keresztelt raj százharminc valós és harminc szimulált drónból áll, de a cég egyelőre nem árulta el, hogy a szimulált drónok pontosan hogyan működnek és milyen feladatokat látnak el. A Raytheon állítása szerint a drónrajt vezérlő szoftver és a modern hardveres megoldások lehetővé teszik, hogy a kezelő minimális kiképzés után is használni tudja a drónokat.

A kezelő nem egy asztal mögött ül egy irányítókarral, hanem egy virtuális valóságot generálnak, amiben a kezelő minden egyes drón szemszögéből láthatja az akciót.

Ez a virtuális nézet lehetővé teszi, hogy az irányítást végző személy akár hangutasításokkal is irányíthassa a rajt.

(Forrás: Futurism; illusztráció: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Így menekül egy orosz hadihajó az ukrán rakéták elől