Két már nem működő műhold éppen csak elkerülte egymást pár napja az Amerikai Egyesült Államok felett. Ha összeakadt volna a bajszuk, azt senki sem köszönte volna meg a bolygónkon.

A becslést készítő műholdfigyelő cég, a LeoLabs szerint a két műhold 53 ezer kilométer/órás sebességgel süvített el egymás mellett mindössze 15-30 méter távolságban.

Egyikük az Infravörös Csillagászati Műhold volt (Infrared Astronomical Satellite, IRAS), amelyet 1983-ban indítottak útnak. Ez volt az első infravörös űrteleszkóp, amely kevesebb mint egy évig üzemelt.

A másik szonda a GGSE–4 jelet viseli (Gravity Gradient Stabilization Experiment), az amerikai légierő lőtte fel 1967-ben űrszondatervezési alapelvek tesztelésére.

Ha összeütköztek volna Pittsburgh felett, annyi űrszemét termelődött volna, amely világszerte veszélyt jelentene az űrhajókra és űrszondákra.

Persze nem volt valószínű, hogy a két szonda összeütközik, ugyanakkor a nagyon kicsi, gyors objektumok mozgásának nagy távolságból történő precíz felbecslése mindig nagy kihívás. Egy esetleges karambol esetén több ezer új törmelékdarab keringene évtizedeken át a Föld körül. Ezek az új törmelékfelhők veszélyt jelentenének bármely, az ütközés magasságában működő szondára és minden űrhajóra, amely célja felé tartva áthalad ezen repülési pályán. Szerencsére minderre nem került sor.

Kövesd a Rakétát, a Player jövőmagazinját!

Tavaly év végén startolt el a Player új magazinja, amiben kiemelten foglalkozunk a legérdekesebb technológiai és tudományos újdonságokkal, az autózás jövőjével, a megújuló energiával, a klímakérdéssel, és még számtalan olyan izgalmas trenddel, ami a következő években meghatározó lehet. Kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

 

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Találkoznál a leendő magyar űrhajóssal? Már mondjuk is, hol teheted meg

Így fog kinézni a haldokló Napunk környezete ötmilliárd év múlva

További cikkeink a témában