Azt már régóta tudjuk, hogy a fekete lyukak eseményhorizontja mögött elinduló fénysugarak soha nem lépik át az eseményhorizontot, Stephen Hawking 1974-ben felvetett elmélete szerint viszont a kvantumszinten a csapdába esett részecskék kiszabadulhatnak onnan. Az elmélet szerint így a fekete lyukak sugározhatnak magukból energiát, idővel pedig el is párologhatnak.

A Hawking-sugárzásról sokáig egy megjósolt, de kísérlet vagy megfigyelés által még nem igazolt feketetest-sugárzásként írtak,

az elmúlt években viszont többféle megközelítést is kipróbáltak az elmélet tesztelésére, a kvantumszámítógépek berobbanásával és fejlődésével pedig új lehetőségek nyíltak.

A Kínai Tudományos Akadémia, a Tiencsini Egyetem és a pekingi Kvantuminformációs Tudományok Akadémiájának kutatói egy 10 kvantumbites számítógépen szimulálták a fekete lyukak kvantumhatásait. A Nature Communications tudományos lapban bemutatott kísérletek szerint egy kvázirészecske az eseményhorizonton keresztül sugároz, ez pedig bizonyítja a Hawking-sugárzást. A kutatócsapat azt is megerősítette, hogy a szimulált Hawking-sugárzást a horizonton kívüli összes kvantumbittel sikerült ellenőrizniük.

És ha már Hawking:

Stephen Hawking legutolsó munkája megváltoztathatja, amit a világról tudunk

Egyesek szerint a fizikus azonnal megkapta volna érte a Nobel-díjat.

(Forrás: HVG, Nature Communications, South China Morning Post)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Tudod, kinek a hibája a parkolóóra feltalálása, és miért kell egyáltalán a parkolásért fizetni?

Rájöhettek, hogyan épültek fel az egyiptomi piramisok

A Samsung 43 másodpercnyi színtiszta alázással reagált az Apple botrányos reklámjára

További cikkeink a témában