Kínában ugyanis beindították a legnagyobb rádióteleszkópot, amivel kis túlzással még a földönkívüliek hálószobájába is benézhetünk.

Persze csak átvitt értelemben, hiszen az 500 méteres átmérőjű FAST, amelynek építését júliusban fejezték be, képek helyett rádiójelekkel érzékeli a távoli történéseket.

Az viszont nem túlzás, hogy hatalmas előrelépést fog jelenteni az eddigiekhez képest: a FAST kétszáz méterrel szélesebb, mint az eddigi legnagyobb rádióteleszkóp, a Puerto Ricói Arebico obszervatórium, és a tudósok szerint legalább öt-tízszeresére növeli az esélyét, hogy ráleljenek a földönkívüli élet nyomaira.

Erre a kínai csillagászoknak lesz a legnagyobb esélye, ugyanis a 180 millió dolláros játékszert az első két évben csak ők használhatják, amivel az ufókutatás mellett minden bizonnyal más területeken is (pl. a nemrég felfedezett gravitációs hullámok kutatása) nagy helyzeti előnyre tesznek majd szert.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés