Teszteltük a DJI Osmo Actiont, ami mindenben túlnő a GoPro Herón. Nem nagyon, de pont annyira, hogy mindenkinek jó legyen.

Valahol vicces ez az egész. A DJI-t addig-addig cseszegették azzal, hogy a GoPro termékei sokkal jobbak, mint az ő cuccaik, hogy azt mondták, mindenki menjen a lehető legközelebbi francba, leültek, átgondolták ezt az action cam-bizniszt, terveztek valamit, és izomból nekimentek az Osmo Actionnel a cégnek. Mindezt úgy tették, hogy okosan átgondolták, miben lehetne egy kamera több, mint amit most a piacon találsz, és apróbb, de nagyon ügyes húzásokkal elérték, hogy most már ne lehessen azt mondani, hogy a GoPro a jobb.

Eleve az egész egy irdatlan nagy baromság volt, mivel a DJI Osmója egyáltalán nem az action cam-bizniszt akarta letarolni, az Osmo Mobile egy rettentően jó gimbal (főleg a második), az Osmo Pocket pedig egy olyan cucc, ami még az ellaposodó gimbal-cunamiból is bőven ki tudott emelkedni saját kamerájával és extrém pici méretével, szóval az összehasonlítgatások maximum annyit értek, hogy nagyjából semmit sem, mintha azt mondták volna, hogy ez a mobiltelefon sokkal jobb, mint ez a 4K-s tévé. Végül is belekötni nem lehet, ha mondjuk kacsázni szeretnénk vele a vízen, egy nagyobb 4K-s tévét nehezebb eldobni, de nem lehetetlen.

A DJI most viszont egyértelműen a GoPro tökeit szorongatja meg, és elég rendesen szorongatja is őket, mivel az Osmo Action egy csaknem tökéletes action cam, látszik, hogy nagyon átgondolt tervezés eredménye, és van benne 1-2 olyan pofonegyszerű újítás, hogy az ember nem is érti, miért nem csinálta ezt meg korábban mondjuk pont a GoPro.

A legnagyobb újdonság az, hogy a DJI kicserélte a többnyire csak számkijelzésre használt előlapi kijelzőt egy „igazi” kijelzőre, ami marhára hasznos, hiszen nem árt, ha az ember magát szeretné felvenni, és látja is, hogy mit művel. A kamera 65x42x35 mm-es nagyságú, bárhol elfér, egyetlen töltéssel nagyjából két órát bír ki, ha 1080p-ben veszünk fel vele 30 FPS-ben. Egy órát le lehet vele húzni 4K-ban 60 FPS-ben is, de a lehetőségeink eléggé tágak, nyilván 1080p-ben 240 FPS-sel (mert hogy erre is képes) ne várjunk túl nagy üzemidőt.

Az Osmo Action felvételeinek minőségére tényleg nem lehet panasz, gyönyörűen rögzít és elég jó a hangja is (képes elég jól tompítani a szél zúgását is például), tele van lehetőségekkel, és még HDR-videók rögzítésére is alkalmas 1080p-ben és 4K-ban is. Nyilván nem lenne jó action cam, ha nem lenne benne slow motion videózási lehetőség, és hát nem akarta tökön lőni magát a DJI, úgyhogy van, jól is néz ki minden lassított mozgás, főleg 8x-os lassításnál, de nyilván a 4x-es is látványos lehet.

A DJI Rocksteady néven tolja tálcán elénk a digitális képstabilizálóját, ami egyébként bitang jól működik, súlyos rázkódás esetén is csak egészen visszafogottan remeg a kép, egyetlen dologban viszont kissé furcsa: ha bekapcsoljuk, a kamera képe egy egészen icipicit késik. Ezt egyébként ki lehet majd javítani szoftveresen, de amúgy legalább annyira zavaró nagyjából fél perc használat után, mintha lenne rajta elrejtve egy Backstreet Boys matrica egy nem látható helyen. Tudod, hogy van, de kit érdekel?!

Maga az Osmo Action egyébként egy eléggé masszív darab, van súlya, érezni, hogy van benne anyag, kibírja a legnagyobb strapát is, rázkódás- és ütésálló, 11 méterig nagyon jól elvan a vízben is. A menürendszere egy kicsit problémás lehet elsőre azoknak, akik nem próbálták még az Osmo Pocketet, de ha igen, akkor egyből jön az öröm és a bódottá, mivel a DJI majdhogynem egy az egyben átvette a lényeget onnan: a képernyő széleiről az ujjunkat az ellenkező irányba húzva jönnek elő a különféle menüpontok, ezek megszokása nagyjából 10 perc alatt megvan, aztán már mehetünk is bringával a susnyásba jó felvételeket készíteni.

Nyilván képes time lapse és hyperlapse felvételek készítésére is, mert nélküle nem lenne buli a buli, de ez nem is különösebben érdekes. Az viszont már inkább, hogy a kameráról lecsavarható szűrőlencse cserélgethető lesz, vásárolhatunk hozzá mindenféle jóságot, és egyetlen csavarintással rá is applikálhatjuk majd a kamerára, ha különlegesebb felvételeket szeretnénk készíteni vele.

A DJI az Osmo Actiont nem adja olcsón, 124.990 Ft az ára (a DJI ARS-nál, az Osmo Action hivatalos márkakereskedésénél például ide kattintva előrendelhető), de aki egy olyan minőségi action camet keres, ami egy picit túlnő a GoPro Heron, az azonnal menjen, és vegyen egyet, mert ennél jobb jelenleg nem nagyon létezik a piacon.

És ezt olvastad már?
Egy földönkívüli civilizációtól érkezhetett a 45 évvel ezelőtt észlelt titokzatos jel