A létesítmény nyitva áll majd az amerikaiak előtt is.

Oroszország és Kína hétfőn megvitatta az űrkutatásban, egyebek között egy tudományos holdbázis lehetséges létrehozásában folytatott együttműködés kérdéseit – jelentette ki Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz űripari vállalat vezérigazgatója a Komszomolszkaja Pravda rádióban (rég írtunk le ilyen szép mondatot).

Rogozin szerint a videokonferencián a felek megállapodtak, hogy elkezdik elképzeléseik egyeztetését a Holdon létrehozandó bázisról. Mint mondta, a létesítmény nyitva áll mindenki, így az amerikaiak előtt is, mellesleg megvádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a Hold meghódítását célzó programját a NATO alapelveihez hasonló módon kívánja megvalósítani: „a saját programjukra nem nemzetköziként tekintenek, Amerika mindenek felett áll, mindenki másnak csak segítenie és fizetnie kell. Őszintén szólva, számunkra egy ilyen programban nem érdekes a részvétel."

Rogozin úgy vélekedett, hogy

  • az emberiségnek a távoli világűr felé megindult mozgása megállíthatatlan;
  • az ehhez szükséges technológiákat a Holdon kell kidolgozni;
  • a kedvezőtlen politikai körülmények ellenére a Roszkoszmosz és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA között „baráti” a viszony;
  • az amerikai szankciók célja egyebek között az, hogy monopóliumot biztosítsanak az amerikai cégek számára a kereskedelmi indítások piacán.

Donald Trump amerikai elnök április elején rendeletet adott ki az erőforrások kereskedelmi kitermeléséről a Holdon és más égitesteken, ennek értelmében az Egyesült Államok nem tekinti többé az emberiség közös örökségének a világűrt: „a világűr az emberi tevékenység jogilag és fizikailag egyedülálló területe, és az Egyesült Államok nem tekinti ezt globális köztulajdonnak”:

A dokumentum szerint

az Egyesült Államoknak jogában kell, hogy álljon a világűr kutatása üzleti célból, valamint az ott található erőforrások kiaknázása és hasznosítása.

Az Egyesült Államok ösztönözni kívánja állami és magánszereplők ennek érdekében végzett tevékenységének nemzetközi támogatását. Az elnöki rendelet rámutatott, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el az államoknak a Holdon és más égitesteken folytatott tevékenységéről az ENSZ-közgyűlés által 1979-ben elfogadott megállapodást, amelyet egyébként sem írt alá. Elismeri viszont a világűr kutatásáról és felhasználásáról szóló 1967-es egyezményt.

Ez is érdekelhet:

4K-ban nézheted meg, ahogy a NASA űrhajósai holdjáróval barangolják be a Holdat

A mesterséges intelligencia ezt is elintézte. Csak annyit mondunk: lenyűgöző lett.

(Forrás: MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés