Méghozzá úgy, hogy megfelelő időben kuncogjon vagy röhögjön.

„A nevetésnek sok formája van az udvarias kuncogástól kezdve a ragályosan vidám hahotázásig” (ez szó szerinti idézet az MTI híréből, a „ragályosan vidám hahotázás ritka jól sikerült kifejezés). Tudósok most egy olyan mesterséges intelligencián dolgoznak, amely képes utánozni ezeket a néha árnyalatnyi különbségeket a megfelelő módon és a megfelelő időzítéssel.

Az Erica nevet viselő nevető robot alkotói szerint ez a rendszer sokat javíthatna a természetes párbeszéden emberek és MI-rendszerek között. „A párbeszédre tervezett MI-rendszerek egyik legfőbb tulajdonsága az empátia kell, hogy legyen – vélekedett Inue Kodzsi, a Kiotói Egyetem kutatója. –

Ezért úgy döntöttünk, az együtt nevetés az egyik módja annak, hogy a robot megértést tudjon mutatni a felhasználó iránt”

– tette hozzá a projekt vezető kutatója. Inue és kollégái célja, hogy megtanítsák MI-rendszerüknek a párbeszéd alatti nevetés tudományát. Ehhez

több mint nyolcvan gyorsrandi-párbeszéd adatait gyűjtötték be, melyek férfi egyetemi hallgatók és a robot között zajlottak,

és amelyeket kezdetben négy női színész távirányított. A különböző nevetéstípusokat osztályozták, majd az adatokat a gép tanulórendszerére bízták, hogy döntse el, mely helyzetben és milyen módon illő nevetni. Inue ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy meghatározzák azokat eseteket, amikor együtt nevetünk valamin.

A robot humora

A kutatócsoport egy emberrel folytatott négy rövid párbeszéddel tesztelte le Erica humorérzékét, beépítve az együtt nevetés algoritmusát a meglévő párbeszédprogramba. Ezeket összehasonlították olyan verziókkal, amelyekben Erica egyáltalán nem nevetett, valamint olyanokkal, ahol minden egyes alkalommal nevetett, amikor beszélgetőpartnere nevetését észlelte. A felvételeket százharminc önkéntesnek játszották le, akik empátia, természetesség, emberhez való hasonlóság és a megértés szempontjából azt a változatot értékelték a legjobbnak, ahol Erica együtt nevetett a beszélgetőpartnerrel.

A kutatócsoport úgy vélte, hogy a szemkontaktus, a gesztusok, a beszédstílus és a nevetés képessége segíthet a jövőben egyedi személyiséggel rendelkező robotokat alkotni. Inue szerint azonban bő húsz év is eltelhet, míg képesek leszünk „úgy csevegni egy robottal, mintha azt egy barátunkkal tennénk”.

Sandra Wachter, az Oxfordi Egyetem internet intézetének professzora pedig felhívta a figyelmet arra, hogy „észben kell tartani, hogy a robot, vagy az algoritmus sosem lesz képes megérteni az embert. "Nem ismer téged, nem ért meg téged és nem érti a nevetés jelentését sem. Nem érző lények, de talán elég jól el tudják hitetni veled, hogy értik a történéseket.”

(Forrás: The Guardian, MTI. A kép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

Így mozog a világ legapróbb távirányítású robotja

Mindössze fél milliméter széles, viszont igen ügyes szerkezet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Látványosan néz ki, de nem tudni, mire jó a sci-fibe illő laptop, amit a Lenovo dobhat piacra

Az univerzum legfényesebb objektuma egy igazi kozmikus szörnyeteg

További cikkeink a témában