Aki a 14 colos méretkategóriában szeretne magának egy munkára termett ultrabookot, az a legújabb T-sorozatú ThinkPad esetében jó helyen keresgél.

A ThinkPad márkanév idén immár huszonkettedik születésnapját ünnepelheti, ebből tizenhárom esztendőt az amerikai IBM, majd kilenc évet a kínai Lenovo tulajdonában töltött. A világ második legnagyobb számítógépgyártójaként jegyzett Lenovo mindent megtesz annak érdekében, hogy évről évre tovább öregbítse a ThinkPadek hírnevét, és nincs ez másképp most sem, a vadonatúj T440s esetében.

2000 óta könnyítik meg a strapabíró notebookokra vágyók életét a T-sorozat tagjai, a Sting (Fullánk) kódnevet viselő, T440s típusjelzésű modell pedig a T4xxs termékcsalád hatodik tagja, és egyben a tavaly márciusban debütált T431s közvetlen utódmodellje. A T440s továbbá a harmadik olyan T-szériás ThinkPad, mely ultrabook kategóriás, és a nemrégiben általunk is tesztelt X240-es géppel együtt az első, melyben már az Intel vadonatúj Haswell platformja található.

Külcsín

Ahogy azt már a korábbi ThinkPadek esetében is megszokhattuk, a T440s sem annyira a szívünkre, sokkal inkább az eszünkre próbál meg hatni. Olcsó dizájntrükköket és hatásvadász részletmegoldásokat tehát keresve sem találunk, és a készülékről lerí, hogy munkára termett, illetve hogy leginkább egy sokat utazó business-felhasználó asztalán mutat jól. A négyszögletes kialakítású ultrabook sötét grafitszürke színt kapott, puha felülete pedig rendkívül kellemes tapintásérzetet biztosít, valamint arról is gondoskodik, hogy még véletlenül se csússzon ki a kezeink közül a gép. A 20,65 milliméteres vastagság megfelel a kategóriaátlagnak, az 1,58 kilós tömeg is egészen korrekt, bár megjegyzendő, hogy ebben a kategóriában azért akad néhány könnyebb darab is.

Strapabíró

A fedlap szénszálas műanyagból készült, pillekönnyű és igen strapabíró, az alsó rész magnéziumvázú. Mindez, illetve a masszív felépítmény és a kiváló összeszerelési minőség lehetővé tette, hogy a T440s hivatalos katonai minősítést szerezhessen. Ez az ultrabook bizony simán elviseli, ha magas vagy alacsony hőmérsékletnek tesszük ki, ha hirtelen hőingadozás mellett használjuk, ha magas páratartalom vagy komoly porterhelés mellett nyúzzuk, sőt a magas/alacsony nyomás sem tehet kárt benne. Biztos lesznek, akik hiányolni fogják az elhagyott reteszt, a korábbinál filigránabb zsanér viszont még mindig simán elhiteti velünk, hogy jó néhány tízezer nyitásra méretezték.

Arzenál

A bal oldali élen találjuk a téglalap formájú hálózati tápcsatlakozót, két darab USB 3.0 aljzatot – az egyik a gép kikapcsolt állapota mellett is képes tölteni a rádugott eszközöket –, a méretes szellőzőnyílást, a Mini DisplayPortot, illetve az opcionális SmartCard-olvasót. Az ellentétes oldalon van a 3,5 milliméteres jack dugalj, a 4-in-1 SD-kártyaolvasó, az opcionális SIM-slot, az Ethernet-port, a VGA-kimenet, a Kensington-zár, illetve a harmadik USB 3.0-port. Az elődhöz képest pozitív változás, hogy kettő helyett immár három USB 3.0-portunk van, az viszont egyenesen érthetetlen, hogy a HDMI-kimenet miért maradt ki. A notebook első és hátsó éle teljesen csupasz, a fedlapon lévő ThinkPad felirat i betűjének pontja pedig szokás szerint működésjelző LED-ként funkcionál.

Power Bridge

A legújabb ThinkPadek közös vonása a Power Bridge funkció. Ennek lényege, hogy a gép belsejébe fixen beszereltek egy háromcellás alap akkumulátort, miközben a szokott helyén ott a cserélhető akksi is, mely kiviteltől függően lehet három-, illetve hatcellás. Ennek az az előnye, hogy akár a számítógép kikapcsolása/újraindítása nélkül is cserélhetünk akkumulátort. Használat során először a levehető akksit meríti a gép, és csak aztán kezdi a beépített áramforrás szipolyozását. Töltéskor pont fordított a helyzet, vagyis először a belső akksit tölti a rendszer. Alaphelyzetben mintegy hat–nyolc órás használati időre számíthatunk, a gyártó szerint azonban maximum 17 órás üzemidő is elérhető, igaz ehhez már a legdurvább akkupakkra van szükség.

Van képe hozzá

A 180 fokban szétnyitható ThinkPad T440s egy kereken 14 colos képátlójú kijelzőt kapott. Tesztkészülékünkben egy IPS technológiájú panel található, melynek betekintési szögei megközelítik a 180 fokot, miközben a fényerőre (300 nit) és a kontrasztra (700:1) sem lehet egyetlen rossz szavunk sem. A matt felület biztosítja a nem kívánt tükröződések minimális szintre csökkentését, az 1920x1080 pixeles full HD felbontásnak és a 157 ppi-s pixelsűrűségnek köszönhetően pedig nem kell tartanunk a pixeles megjelenítéstől. Az olcsóbb példányokban TN-film panel található (250 nit, 400:1), melynek felbontása 1600x900 pixel (131 ppi), ezenkívül érintésérzékeny változatban is rendelhető a full HD display, ez esetben azonban az ultrabook tömege 140 grammal nő.

Kezelhetőség

Egy kis ráfröccsenő víz vagy kávé garantáltan nem tesz kárt a cseppálló billentyűzetben, mely a felületére érkező folyadékokat egy, a gép alján lévő csatornán egyszerűen maga alá engedi. A 85 gombos klaviatúra 290x110 milliméteres felületű (összehasonlításképp: a 12 colos ThinkPad X240 billentyűzete 270x100 milliméter), két fokozatban lehet megvilágítani.

A touchpad 100x75 milliméteres, ötpontos kattintásvezérléssel bír, és némi megszokást igényel, hogy bárhol nyomjuk le, az magával hozza az egész felület néhány milliméterrel történő leereszkedését. A bekapcsológomb alatt ott az elmaradhatatlan ujjlenyomatszenzor, mely immár nem Authentec, hanem Validity eredetű. Az ergonómiával nincsenek problémák, a csuklótámasz jól eltalált méretű, a gép visszafogottan melegszik csak, és a hűtőventillátor hangja sem tolakodó. A hangszóró 2x1 W teljesítményű, és bár Dolby minősítésű, világmegváltó multimédiás hangzást senki se várjon tőle.

Belső értékek

A T431s-hez képest a legfontosabb változás, hogy az Intel QM77-es chipset helyett már egy Intel QM87-et kapunk, illetve hogy az új modellben már az Intel negyedik generációs Haswell processzorai találhatók. A hozzánk érkezett gépben egy remek középkategóriás Intel Core i5–4300U chip végzi el a rábízott feladatokat, mely kétmagos, 22 nanométeres csíkszélességű ULV processzor mindig fürge működést biztosít. Az alaphelyzetben 1,9 GHz-es órajel adott esetben egészen 2,9 GHz-ig is felpöröghet, akinek pedig ez is kevés, az akár Core i7–4600U procival is rendelheti a T440s-t.

Az Intel HD4400-es integrált grafika a legtöbb esetben több mint elegendő, a játékos vénával megáldottak számára pedig ott az 1 GB memóriával ellátott opcionális Nvidia GeForce GT730M. A PCMark 7 tesztben 4591 pontot, a 3DMark 11-ben pedig 811 pontot ért el az új ThinkPad, a mindössze 12 másodperces bootidőben pedig komoly szerepet játszik a 250 GB kapacitású, Samsung gyártmányú SSD. A tesztgépben ugyan nem volt merevlemez, de adott esetben 500 GB-os (7200 rpm), vagy 1 TB-os (5400 rpm) winchester is rendelhető, a non-plus-ultra pedig az 1 TB-os SSD. A DDR3 memória kiviteltől függően 4–12 GB kapacitású lehet.

Egyebek

A 64 bites Windows 8 operációs rendszert futtató ThinkPad T440s szoftverfronton olyan hozzáadott értékekkel bír, mint például a Lenovo Cloudstorage, a Lenovo Solution Center, a Lenovo Quick Control, illetve a Norton Internet Security. Videohívásokhoz jól jön az integrált, 720p HD-felbontású, arckövető funkcióval rendelkező webkamera, mikrofonja pedig képes kiszűrni a gépelés zavaró zaját. Újdonság az érintést sem igénylő, egyre több okostelefonban is ott lévő NFC, viszont az ac szabványú wifi és a Bluetooth 4.0 már régi ismerősünk. HSPA+ modemet kérhetünk a Lenovótól, ha viszont optikai meghajtóra vágyunk, olyat csak a T440p-ben találhatunk. Dokkolót 48–65 ezer forintos áron vásárolhatunk a T440s mellé, és megjegyzendő, hogy az új ThinkPadre a korábbiaktól eltérő dokkolócsatlakozót tettek.

Verdikt

A ThinkPad T440s egy remekül sikerült 14 colos üzleti ultrabook, csak néhány apróbb hibával és hiányossággal. A MySoft jóvoltából hozzánk érkezett konfiguráció 515 ezer forint, ha azonban beérjük 4 GB memóriával, 128-as SSD-vel és kisebb felbontású kijelzővel, akár már 419 ezer forintért is a miénk lehet a belépőszintű modell. A csúcson egyébként egy 802 ezer forintos T440s található, melyben már i7-es proci, 12 GB RAM, 1 TB-os SSD és Nvidia GPU van. Alternatív megoldás lehet a minimálisan vastagabb és nehezebb, ugyancsak 14 colos ThinkPad 440, a mindössze 12 colos ThinkPad X240, vagy a 15,6 colos ThinkPad S540, melyekre mind hároméves garanciát vállal a gyártó.

(A szerző fotói.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Eltitkolta a pilóta a depresszióját, szándékosan vezette hegynek a repülőgépet, 150 ember halt meg 2015-ben

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

További cikkeink a témában