Múlt hét pénteken az Asiana Airlines egyik gépe már javában ereszkedett a dél-koreai Daegu reptere felé, amikor az egyik utas hirtelen fogta magát és feltépte a vészkijárat ajtaját.

Az Airbus 321 típusú gép 200 emberrel a fedélzetén a Csedzsu-szigetről szállt fel és a vészkijárat kinyitásának idején már nagyjából 213 méteres magasságban repesztett a reptér aszfaltja felé. A landolás után kirendelt tűzoltóság szóvivője közölte, hogy 12 embert kellett kórházba szállítani kisebb sérülésekkel, vagyis a pánikon kívül szerencsére senkinek nem esett komolyabb baja.

Az esetről videofelvétel is készült.

A harmincas éveiben járó elkövetőt a rendőrség őrizetbe vette. Kihallgatása során elmondta, hogy mostanában sok stressz érte, mivel elvesztette a munkáját, a vészkijáratot pedig azért nyitotta ki, mert úgy érezte megfullad és minél hamarabb le akart szállni.

Emberünk agyi áramszünete sokba kerülhet neki, a hasonló cselekményeket ugyanis Dél-Koreában akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is lehet honorálni.

Az esetet egyébként szakértők is igen bizarrnak tartják, hiszen elméletileg repülés közben a gép egyetlen ajtajának sem szabadna kinyílnia, beleértve a vészkijáratot is. A CNN által megszólaltatott szakértő azt is elmondta, hogy az A321-es landolási sebessége nagyjából 276 km/óra, ami azt jelenti, hogy a szárny mögött lévő vészkijárat ajtaját ilyen sebességű légáramlat nyomja lefelé, így annak kinyitása emberi erővel szinte lehetetlen.

A légi társaság ezzel szemben azt közölte, hogy a vészkijárat ajtaját csak utazási magasságban nem lehet kinyitni, 200 méteren ezt már meg lehet oldani, ha valaki nagyon akarja, ahogyan ezt a fenti példa is bizonyítja.

(forrás: CNN)

Ez is érdekelhet:

Ezt látják az utasszállító pilótái egy éjszakai út során a felszállástól a leszállásig

A kivilágított Budapestről indul a gép és a fényárban úszó Athénban landol.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból