Megoldhatja a kávézacc újrahasznosítását.

Új anyagot fejlesztettek műanyaggal kevert kávézaccból a Miskolci Egyetemen. A két fiatal mérnök, Borsodi Eszter és Tamási Kinga közös ötlete oldhatja meg a kávézacc újrahasznosítását, az általuk kidolgozott technológiával egyedi tárgyakat, akár divatos lámpabúrát is lehet készíteni 3D technológiával:

??Közös munka, barátság, közös kávézás - és egy csipetnyi kreativitás! Csak ennyi kell ahhoz, hogy új anyag szülessen a...

Posted by Miskolci Egyetem (University of Miskolc) on Wednesday, May 19, 2021

Az ötlet a kávézacc felhasználására természetesen kávézás közben született, amikor megfigyelték, milyen sok zaccot dobnak ki az éttermekben. Azt sokan tudják pedig, hogy ennek az anyagnak számos jótékony hatása van.

Az általuk kimunkált technológiával jutottak el a 3D nyomtatáshoz, ezzel pedig szinte bárki képes lehet arra, hogy méretarányos, látványos modelleket
készítsen, hiszen az egyik legrugalmasabb és legköltséghatékonyabb megoldás. Használható dizájnertermékek, ajándékok, makettek, egyedi tárgyak, prototípusok, alkatrészek előállításához is.

Mint írják: ennek előnye, hogy az ötletek még azelőtt tökéletesíthetők, hogy a vezetőknek, ügyfeleknek bemutatnák azokat. A hagyományos gyártási eljárások a műanyag alkatrészek tömeggyártása esetén általában olcsóbbak, ám kis darabszám esetén a 3D gyártás a gyorsabb, a rugalmasabb és költséghatékonyabb. A projekt folytatásaként egyedi lámpabúrák gyártását tervezik 3D nyomtatással az általuk kifejlesztett anyagból.

Eközben...

(Forrás: Miskolci Egyetem, MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Találkoznál a leendő magyar űrhajóssal? Már mondjuk is, hol teheted meg

Így fog kinézni a haldokló Napunk környezete ötmilliárd év múlva

További cikkeink a témában