Az Opportunityt hivatalosan februárban nyilvánították halottnak, miután tavaly június óta nem adott életjelet magáról. Most viszont kiderült, hogy a marsjáró a vég előtt még küldött egy fotót a Földre.

Az amerikai űrügynökség matuzsálemi kort megért marsjárója rekord időt töltött a vörös bolygón, ahol 15 év alatt csaknem ötven kilométert járt be. Bár az Opportunityt tavaly nyáron elsöpörte egy hatalmas homokvihar, előtte még visszaküldött a Földre egy halom képet, az ebből készült panorámafotót pedig most tette közzé a NASA.

A 354 képből álló panorámafotót nem volt könnyű elkészíteni, az Opportunitynek majdnem egy hónapba telt összehozni, és június 10-ig, vagyis gyakorlatilag az utolsó leheletéig dolgozott rajta. Mivel az eredeti fotó 23123x5163 pixeles és 83 megabájtos, ezért itt csak egy nagyon lebutított változatát tudjuk közölni, de a NASA oldalán annyira bele tudsz nagyítani, hogy még a kis kavicsok is tisztán kivehetőek (lapozz lefelé, aztán a kép bal felső sarkában nyomj a negyedik gombra a teljes képernyős módhoz).

 

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában