Az MI kikutatja a medúzát, felporszívózza, és felaprítja.

A halászatot negatívan befolyásoló medúzapopulációk „ellenőrzésére”, na jó, medúzák kiirtására tervez tengeralattjáró robotot egy kutatócsoport. Az első teszteket 2024 áprilisa utánra tervezik.

Az elmúlt években komoly problémát okoz a halászatnak a holdmedúza és az óriási, ember nagyságú Nomura medúza elszaporodása a japán vizekben: elpusztítják a halászhálókat, beszennyezik a hálóba fogott halakat, akár évi 10 milliárd jen kárt is okozhatnak.

Egy holdmedúza - Fotó: Averi Dickinson / Unsplash

Ahn Jong-hyun, a Hirosimai Műszaki Egyetem tengeri robotika professzorának csapata egy holdmedúza-irtó robotot állított össze. Ennek a fajtának akár 30 centiméter is lehet az átmérője. A robot viszont 30 kiló, és 110 centi, és egy ultrahangos szenzorral határozza meg a medúzák helyét. A szenzoradatokat MI-vel elemzi, és

ha úgy érzékeli, medúzát talált, aktivál egy speciális tömlőt, ami felszívja a medúzát, és propellerrel darabokra vágja.

A robot automatikusan, legfeljebb három órán keresztül navigál a víz alatt 50 méteres mélységig.

Egy kísérletben a robot képes volt felszívni egy zselatinból készült mesterséges medúzát, és 10 másodpercen belül „feldolgozta” azt.

A kormány ötmillió jen támogatással segíti a robot fejlesztését. Ha beválik a terv, a halászoknak nem kell kézzel eltávolítaniuk a hálójukba került medúzákat. Viszont azt Ahn is elismeri, hogy az óriási méretű Nomura medúza kivégzőrobotja még egy lépéssel távolabbi terv.

(Forrás: The Japan News, fotó: Unsplash)

Ez meg a másik véglet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés