Ha még emlékszünk, 2017. október 19-én fedeztük fel az 'Oumuamua – hawaii eredetű szó, jelentése: elsőként érkező távoli üzenet – kisbolygót, amely az első olyan ismert üstökös, amely a csillagközi űrből érkezett a Naprendszerbe, valamint alakja révén is rendkívül rendhagyó.

Karen Meechnek és csapatának a chilei Atacama-sivatagban működő Nagyon Nagy Teleszkóp (Very Large Telescope, VLT) segítségével sikerült megállapítania, hogy az üstökös nagyjából 400 méter hosszú, rendkívül gyors tengely körüli forgást végez, és a fényessége drasztikusan változik. A kutatók éppen ennek alapján következtettek az égitest bizarr alakjára – az eddigi eredmények alapján az üstökös legalább tízszer olyan hosszú, mint széles.  Ilyen arányokkal pedig még egyetlen, a Naprendszeren belül megfigyelt aszteroida vagy üstökös esetében sem találkoztak a szakemberek.

De hogy honnan jött, arra egészen mostanáig nem kaptunk választ.

Az előzetes feltételezések szerint 'Oumuamua egy másik csillag körül formálódott, valószínűleg több száz millió évig bóklászhatott szabadon a Tejútrendszerben, mígnem összetalálkozott Naprendszerünkkel.

Művészi elképzelés a nyúlánk égitestről

A kutatók a júniusban gyűjtött adatokból következtettek arra, hogy az égitest olyan jégszerű anyagokat hordozhat magával, amely központi csillagunk közelébe érve egyfajta hajtóműként felgyorsítják a sebességét. Ebből pedig nemcsak az derült ki, hogy a sokáig aszteroidának vélt égitest igazából üstökös, hanem a belépési pályáját is kellő pontossággal meghatározták. A továbbiakban pedig már be lehetett azonosítani az üstökös lehetséges forrását, amely a

  • a HIP 3757 vörös törpe,
  • a HD 292249 napszerű csillag,
  • valamint két, eddig el nem nevezett csillag rendszere is lehetett.

Az 'Oumuamuát eleinte üstökösként azonosították, később azonban úgy vélték, hogy inkább aszteroida lehet, az üstökösökre jellemző csóva hiánya miatt. Miután a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a pálya apró ingadozásainak oka az objektumból kiáramló gázok hatása, egyértelművé vált, hogy nem aszteroidáról van szó, hanem üstökösről.

A tudósok szerint egészen valószínű, hogy az égitest anyarendszerében van egy gázóriás, amely kitaszította a helyéről, s útnak indította felénk. És bár a fent említett csillagok rendszereiben még nem találtak ilyesmit, ha ez is megtörténik, végre pontosan kiderülhet, honnan is származik az első olyan ismert üstökös, amely a csillagközi űrből érkezett a Naprendszerbe.

Ez is érdekelhet:

(via)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában