2011 márciusában egy Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg a Japán keleti partján fekvő Tóhoku régiót, az azt követő szökőár pedig súlyos nukleáris üzemzavarokat és baleseteket okozott. A tóhokui földrengés és cunami miatt közel 20 ezren vesztették életüket. Ez volt az 1986-os csernobili reaktorrobanás óta az emberiség legnagyobb atomkatasztrófája.

Néhány hónappal ezelőtt a Tokiói Elektromos Társaság (TEPCO) beküldött egy robotot a Fukusima Daiicsi atomerőműbe, hogy feltérképezze a terepet, illetve besegítsen a sugárszennyezett reaktor megtisztításában, de a robot hamar feladta a harcot. A japánok viszont nem adták fel: a Toshiba kifejlesztett egy Kis Naphal névvel megáldott apró robotot, amely elsőként vette volna sikerrel a rizikós fukusimai küldetést.

Kis Naphal nagyjából akkora, mint egy vekni, a feladatai pedig jól ismertek voltak: a Daiicsi atomerőmű 3-as reaktorcsarnokában kellett úszkálnia, hogy adatokat gyűjtsön, valamint hogy megtisztítsa a terepet a sugárszennyeződéstől.

Kis Naphal

A lámpákkal, kamerákkal és dózismérővel felszerelt robot sikerrel vette az akadályt – nem akadt el a reaktorban, és még a bivalyerős sugárzás sem csinálta ki. Az erőművet üzemeltető TEPCO közlése szerint a harminc centiméter hosszú, tíz centiméter széles, kamerákkal és sugárzásérzékelőkkel felszerelt robotot kábeles távvezérléssel, egy csövön át juttatták be a reaktorház belsejébe. Kis Naphal pedig ezt látta ott:

A víz alatti robotvizsgálat három napja alatt nagy mennyiségű megszilárdult törmeléket találtak a Fukusima I. erőmű hármas reaktorának elsődleges burkolatán belül – de a cég további elemzéseket végez a kamerák által rögzített képeken. A felvételek nagy valószínűséggel első alkalommal utalnak megolvadt fűtőanyagra a Fukusima Daiicsi atomerőműben.

(via)

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában