Jó eséllyel a Plútón még pelenkáznának, a Merkúron már a nyugdíjadat számolgatnád.

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű kalkulátorra bukkantunk a neten. Csak beírod a születési dátumodat a rubrikákba, megnyomod, hogy Calculate!,

és máris megkapod, hány éves lennél a Naprendszer nyolc különböző bolygóján, illetve még a Földön is, de azt már eleve tudod, az előbb írtad be.

Ezen kívül még mindenhová kiírja a születésnapodat is, szóval aki nárcisztikus alkat, vagy erősen fogékony a horoszkópra és más kozmikus lételméleti segédanyagokra, nos az tarthat ezentúl kilenc születésnapot is egy évben.

Természetesen az adatokat a különböző bolygók forgási és keringési idejéből számítják ki, és egy klassz táblázatban össze is foglalják, milyen hosszú egy-egy nap, illetve év a kilenc bolygón (bár a Földet tudjuk). Ugyanerre itt van egy hazai táblázat is, ahol még számos más érdekes adatot is megtalálsz a Naprendszer bolygóiról, többek közt a pályamenti sebességüket vagy a Naptól való távolságukat.

Az eredeti cikk kicsit más irányba kanyarodik, egy rövid leírásban elmondja, mit érdemes tudni a laikusoknak a nevezett bolygók keringéséről, például felvázolja a Kepler-törvényeket, amelyeket a mai napig is használunk csillagok, galaxisok, űrhajók mozgásának előrejelzésére.

Végül minden egyes bolygóra kattintva rengeteg plusz infót találsz róluk, így egész szépen el lehet kalandozni, pedig csak néhány egyszerű kis adatból indultunk ki.

(Borítókép: A Szaturnusz a Cassini–Huygens űrkutató misszió felvételén, fotó: NASA / Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Nagyon beteg, ahogy egy szélturbina lapátján biciklizik ez a fickó

Azt tudjuk, hogy Danny MacAskill a földkerekség legjobbja, de ez még tőle is túlzás.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában