Egy öregebb PC, vagy notebook még nem feltétlenül ócskavas, pláne, ha pár éve körültekintően választottál. Mostanra mégis betegeskedik, lassul, döcög. Van pár tippünk, ami neked is bejöhet!

Kosz, por, mindenhol

A por nem csak kellemetlen, de kifejezetten ártalmas lehet a gépeknek, mivel szélsőséges esetben akár rövidzárlatot is okozhat, de bármilyen hihetetlen még a processzor teljesítményét is visszafoghatja. Ha sok a mocsok a gépházon belül, a ventillátorokban, akkor azok forgása lelassul, amit a PC érzékel és mivel elsődleges feladata a saját szerveinek” megóvása, visszafogja azon komponenseket (processzor és videokártya), amik leginkább hajlamosak a melegedésre. Egy három, négyéves gépnél már nem kell tartanunk a garanciavesztéstől, így egy csillagcsavarhúzóval (rosszabb esetben egy párezer forintos torx készlettel) szétbonthatjuk a burkolatot és szépen kifújhatjuk a port a gép belsejéből egy nagynyomású levegő spay-vel, vagy ha az nincs (de ha notit pucolsz, akkor inkább legyen), akkor egy erősebb porszívóval. És ha már belül szép a gép, akkor ess neki kívül is, meghálálja majd a törődést.

Gyorsíts

Ha nem ipari hulladékot vettél (és bízunk benne, hogy nem így van), akkor érdemes egy kis pénzt áldozni a haldokló vasra, mivel egy kis extra RAM (memória) csodákra képes, ráadásul ha már szétkaptad a pucolás miatt a gépet, akkor gyerekjáték egy új memóriamodul bepattintása. Arra azért figyelj oda, hogy hány memóriahely (RAM slot) van a gépedben, mivel eszerint kell majd modult vásárolnod. Az alap ajánlatunk a 4GB RAM, ennél lejjebb ne add, hidd el szeretni fogod az eredményt.

A másik, a RAM-nál is költségesebb, de piszok hatékony turbó lehetőség az a merevlemez kicserélése SSD-re. Ez egy mindennapi hasonlattal élve olyan, mintha egy 1.4-es modern TDI motort pakolnál egy kispolákba, ráadásul nem is annyira bonyolult feladat egy SSD beépítése, így nem lehet gond. A RAM bővítéssel együtt egy SSD képes újjáéleszteni egy két, hároméves, döcögő vasat, persze az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy így komoly tárhelytől esel el, hiszen a megfizethető SSD-ken egész biztosan nem fogsz tudni tonnányi filmet tárolni. Ez van, valamit valamiért, majd jönnek a külső vinyók és minden rendben lesz.

Oprendszer

Legyen az valamely Linux, Mac OS, vagy Windows szoftverkörnyezet, ha már a hardvert rendbe tetted és jól feltuningoltad a gépet az a legkevesebb, hogy olyan operációs rendszert választasz, ami képes kihasználni a jobb vasat. Ráadásul az, hogy egy oprendszer új nem jelenti azt (sőt), hogy több a gépigénye, így szépen fog szaladni az új hardverkomponenseken a friss szoftver.

Van még pár ötletünk, hogy a digitális életed könnyebb legyen!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Eltört a csavar? Itt a megoldás, rögtön hét!

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés