Tényleg ez lenne a művészet halála?

Egy mesterséges intelligencia által generált alkotás nyerte meg a coloradói állami vásár képzőművészeti versenyének digitális művészet kategóriáját. A MidJourney AI kreálmánya a Théâtre D'opéra Spatial, azaz Űroperaszínház címet viseli, és az Incarnate Games nevű, társasjátékokat gyártó cég vezérigazgatója, név szerint Jason Allen küldte be pályázatként – ezt itt:

Természetesen most hatalmas a felháborodás, az ellendrukkerek leginkább azzal érvelnek, hogy nem is az ő műve, hiszen digitális ecsete hozzá sem ért a digitális vászonhoz, mások pedig már a művészet halálát és a kreatív állások megszűnését jósolták meg. Jason Allen ugyanakkor azt mondja, hogy 100 képet készít(tet)ett a MidJourney-vel – ami a beírt kulcsszavak alapján alakítja képekké a szöveget –, és sok hetet töltött a mesterséges intelligencia finomhangolásával, illetve a képek feljavításával, hogy elkészüljön a díjnyertes alkotás, kritikusai pedig pontosan ezt az emberi tényezőt és erőfeszítést veszik semmibe.

Az ominózus művészeti verseny irányelveivel elméletileg még lehetővé is tették ezt, hiszen a digitális kategóriában az alkotás módját olyan „művészi gyakorlatként határozzák meg, amely a digitális technológiát a kreatív vagy prezentációs folyamat részeként használja”, ami pontosan úgy hangzik, mint amit Allen csinált.

A győzelemről egyébként maga James Allen számolt be a Discordon, az erről készült screenshotot pedig Genel Jumalon művész osztotta meg a Twitter-oldalán azzal a felütéssel, hogy „kibaszottul szar”, hogy egy MI által kreált alkotás nyerhetett – posztja pedig elég nagyot ment, nézd csak:

(Forrás: Gizmodo)

Ez is érdekelhet:

Ilyennek képzeli el a mesterséges intelligencia az emberiség utolsó szelfijeit

Rettenetesnek látja az emberiség végóráit a mesterséges intelligencia.

A mesterséges intelligencia szerint így néz ki a halál

Spoiler: nincs a kezében kasza, se csuklya a fején.

A Facebook mesterséges intelligenciája Mark Zuckerberget ócsárolja folyamatosan

Az Fb-chatbot nincs túl jó véleménnyel saját főnökéről.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában