Hogyan alakul a rákkutatás jövője? Hogyan épül fel a startup, ami egy ilyen egyedülálló technológiát képes kifejleszteni itthon? Miként lehet megismerni a sejten belüli fehérjék működését rendszerszinten a mesterséges intelligencia segítségével? Ezekre a kérdésekre is válaszol Nagy Szabolcs, a Turbine ügyvezetője.

Tízmillió ember – nagyjából ennyi Magyarország lakossága. És körülbelül ennyi ember hal meg daganatos betegségben egy év alatt. Csak a magyar adatokat nézve: minden negyedik magyar halál rák miatt következik be, a legrosszabb statisztikájú országok között vagyunk. Rengeteg orvos, kutatócsoport, cég dolgozik azért, hogy az emberiség minél sikeresebben harcoljon a betegség ellen.

Az egyik ilyen vállalkozás a Turbine startup. Ők egy mesterséges intelligenciát használó prediktív mechanizmust fejlesztenek, ami egy szimuláció létrehozásával elemzi a rákos sejtek viselkedését. Ha ugyanis egyéni szinten megismerjük a különböző rákos megbetegedések mögött álló sejtek elváltozását, akkor célzottabb, ezáltal hatékonyabb lehet a kezelés, ez pedig túlzás nélkül életeket menthet.

A RE:FACT podcast vendége ezúttal az orvosokból, programozóból és közgazdászból álló Turbine ügyvezetője, Nagy Szabolcs volt. Az adást úgyis végighallgatod, ha elkezded, annyira érdekes a téma és annyira magával húz a vendég tájékozottsága, de azért kiemelünk néhány tételmondatot:

  • azért ilyen nehéz a rákot gyógyítani, mert esetében a saját testünk, a saját sejtjeink fordulnak ellenünk, és nem értjük rendszerszinten, miért
  • a szűrővizsgálat életet menthet, és megelőzhet valamit, amit utána iszonyatosan nehezen lehet megállítani, hogyha már elburjánzott
  • öt-hét magnitúdóval olcsóbb és gyorsabb egy szimulált kísérlet, mint egy valódi kísérlet
  • két évtizedes távon reális lehet, hogy a legveszélyesebb ráktípusokat kezelhető krónikus betegséggé alakítsuk

A kéthetenként új résszel jelentkező RE:FACT bemutatja a jövőnket aktívan formáló legizgalmasabb embereket, cégeket és technológiai újításokat az ipar, a számítástechnika, és úgy általában a mindennapi élet színterein. A házigazda: Juhász Bálint. A korábbi epizódokat itt találod.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a RE:FACT Podcast.

És ezt olvastad már?
A japán űrhivatal elismerte, hogy kísérletet hamisított a Nemzetközi Űrállomáson
.